Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Tobias Ruth, Onsjö GK, är i ledning efter första dagens spel på Djupadal. Bild: Frida Bräster

Onsjös Tobias i ledning

Onsjö GK:s Tobias Ruth, som gör sin första säsong på Swedish Golf Tour, har lagt sig i ledningen efter första dagen av PGA Championship hosted by Ingelsta kalkon.

Tobias Ruth gick runt Djupadal på Österlens GK på 66 slag, fem under par.

Därmed är han i ensam ledning inför lördagens spel av PGA Championship hosted by Ingelsta kalkon.

– Det är första gången jag spelade banan, men jag spelade den på rätt sätt. Några kompisar sa att det var svårspelat men jag kände inte det. Jag slog bra drives och wedgarna satt nära pinnen.

Tobias Ruth, som fyller 21 den 19 juni, inledde säsongen med en seger i Abbekås på Future Series, nivån under Swedish Golf Tour.

Detta är hans femte tävling på Nordic League, där SGT ingår, och inledningen har varit relativt blygsam; tre missade kvalgränser och en tjugondeplats.

Nu är han alltså i ensam ledning.

Andra året som proffs

– Det är mitt andra år som proffs, men mitt första på Nordic league och det är klart att det kändes lite nytt i början. Jag var ändå i bra form i början av säsongen men det är lite annorlunda att tävla på den här nivån. Konkurrensen är tuff, de tidigare tävlingarna har ju vunnits på bra resultat, säger han.

För några år sedan bytte Trollhättekillen Tobias från moderklubben Kobergs GK till Onsjö i Vänersborg. Han gillade deras ungdomssatsning och där finns också bland andra bröderna Hagborg-Asp och, från den här säsongen, Per Längfors.

Längfors som är sexa på NL-rankingen och redan vunnit en tävling i år.

– Det är ju bara positivt för mig att han har bytt till Onsjö. Jag försöker lära mig så mycket som möjligt av honom. Han har ju erfarenhet från den här nivån, säger Tobias Ruth.

Hur tänker du inför lördagen?

– Jag funderar inte så mycket. Jag får försöka spela så bra jag kan även i morgon. Det gäller ju att vara med även efter två dagar.