Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Trappor. Löparna ska under loppet ta sig upp och ner för totalt 1040 trappsteg. Här är det Caroline Andersson som har täten i trappan vid slusscaféet.

Premiär för Trollhättan City Trail

Den 11 juni går Trollhättan City Trail av stapeln för första gången. Arrangörerna hoppas kunna locka 150 löpare till det stadsnära terrängloppet där alla kan vara med och springa.

Det var när kompisarna Janne Aronsson och Martin Länje Temmes satt och funderade på hur de kunde hoppa på trenden med lopp i stadsmiljö som idén till Trollhättan City Trail föddes.
– Vi har ju inte riktigt miljön här i Trollhättan för det typiska stadsloppet med trånga gränder och sådant så vi började fila på vår egen version av det, säger Janne Aronsson som är banansvarig.

Resultatet blev ett terränglopp nära stadskärnan och startskottet går klockan 14.50 11 juni. Arrangör är löparklubben LK TV88 tillsammans med multisportgruppen Aktiv Öresjö där Janne Aronsson och Martin Länje Temmes ingår. Start och målgång är på Spikön och utmed det 10,5 km långa loppet passerar löparna bland annat Kopparklinten, Gamle dal och Kungsgrottan. En rejäl träningsvärk utlovas – deltagarna ska nämligen ta sig upp och ner för totalt 1040 trappsteg.
– Från början var det inte tänkt att det skulle vara så många trappor. Vi har kopplat ihop många fina stigar som finns här i Trollhättan till en enda lång stig kan man säga och då blev det många trappor. Alla deltagare ska få en häftig upplevelse och springa på en unik och härlig bana, säger Martin Länje Temmes som är marknadsansvarig.


För någon vecka sedan var det provlöpning av sträckan och ett 40-tal löpentusiaster medverkade – trots åska och oväder. En av dem var Caroline Andersson och hon hade bara positiva kommentarer om banan.
– Det var fantastiskt kul. Det är ju en väldigt teknisk bana så man måste koncentrera sig mycket på var man sätter fötterna och hinner inte tänka så mycket på att man är trött.
I dagsläget är det 110 personer som anmält sig till loppet och arrangörerna hoppas att antalet ökar till det dubbla. Tävlingen är sanktionerad av västsvenska friidrottsförbundet men alla kan vara med och springa – inte bara elitlöpare. Målet är att det ska bli ett årligen återkommande lopp.


– Vi vill att det ska bli en återkommande tävling och att fler ska hitta löpsträckan. Vi jobbar på att kommunen ska märka ut den som en vandringsled. Det är så fina platser, säger Martin Länje Temmes, som också har kallat in Robert Stenberg som tävlingschef.