Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Tidigare i år blev Olivia Henningsson från Vargön svensk juniormästare. Nu hoppas TAK att hon blir en av dem som brottas i Trollhättan i sommar.

Prestigematch avgörs i Trollhättan

Det var längesen sist. Men i sommar är det återigen dags för en landskamp i brottning att avgörs i Trollhättan. I samband med Alliansloppet möts Sverige och Norge i en juniorlandskamp för flickor.

Alliansloppet förknippas främst med rullskidor men sedan flera år tillbaka är även inlines och löpning stående inslag. I år adderar man till ytterligare sporter, en av dem är brottning.

– I framtiden kommer flera sporter komma in i Alliansloppsveckan. Är det så att vi kan växa tillsammans med de föreningar som vill satsa och synas så är det jättekul, säger Alliansloppets Magnus Larsson.

Den här gången blir det tillsammans med Trollhättans atletklubb, TAK, som har en gedigen brottningshistoria att skryta om med flera stora namn såsom Bertil Antonsson, Janne Karlsson och Frank Andersson. Men det var ett tag sedan glansdagarna, numera är framgångarna inte lika många. Men för att åter igen väcka liv i den slumrande brottningsbjörnen har TAK i flera år försökt få till en landskamp i Trollhättan.

– Tidigare har vi inte lyckats men i år gick det och det är vi jätteglada för. Det var längesen Trollhättan hade en landskamp i just brottning, det var på den tiden vi skördade stora framgångar världen över. Det gör att det känns ännu bättre, säger Olle Karlsson, ordförande TAK.

Landskampen kommer att äga rum under Alliansloppsveckan, närmare bestämt fredag den 25 augusti. Och motståndet för juniorflickorna är alltså inga mindre än Sveriges största konkurrenter när det handlar om längdskidor.

– Vi önskade faktiskt att det skulle bli en landskamp mot Norge eftersom det är mycket norska skidåkare på plats under Alliansloppet. Det blir en riktig höjdare, säger Olle Karlsson.

De åtta matcherna kommer att avgöras utomhus på Alliansloppsområdet vid Hansenplatsen.

– Vi hoppas på att vi får lika fint väder som tidigare år och vi tror att det kommer bli mycket publik, säger Karlsson.

Än är inte Sveriges trupp uttagen men en förhoppning från TAK:s sida är att Olivia Henningsson från Vargön, som tidigare tävlat för klubben, ska vara en av de som representerar Sverige. Men tanke på att hon tidigare i år vann junior-SM är chansen ganska stor.

– Den här matchen främjar sporten och betyder att vi kan visa oss på ett annat sätt än vi kunnat tidigare. Att det är flickor är extra väldigt roligt för de är på frammarsch. Förhoppningsvis kan vi locka fler medlemmar, unga tjejer och unga killar som vill prova på, säger Karlsson.

De båda landslagen kommer till Trollhättan redan på torsdagen och stannar hela helgen för träningsläger.