Årets förening 2018 blev KFUM Trollhättan. På plats för att ta emot priset var föreningens ordförande Rebecca Möller.
Årets förening 2018 blev KFUM Trollhättan. På plats för att ta emot priset var föreningens ordförande Rebecca Möller. Bild: Christian Flodin

Stort engagemang när Årets förening ska utses

Vilken blir Årets förening i Trollhättan 2019? För första gången någonsin ligger det i händerna på föreningarna själva – och nomineringarna har strömmat in.
– Det är jätteroligt att så många är engagerade, säger Toni Andersson, jurymedlem.

ANNONS

Trollhättans idrottsgala är bara veckor bort och arbetet med att ta fram tre finalister i de åtta kategorierna pågår för fullt. Som vanligt har Trollhätteborna fått nominera sina kandidater men med ett undantag – priset till Årets förening.

I samband med femårsjubileet har arrangörerna i stället valt att låta föreningar nominera andra föreningar, något som blivit lite av en succé.

– Jag tycker det är ett jättebra initiativ. Det skapar en större bild av vad det finns för föreningar här i Trollhättan och så skapar det engagemang. Det är ett bra sätt att involvera Trollhättans föreningar i nomineringsförfarandet, säger Rachid Nord, ordförande i Friskis och Svettis Trollhättan.

ANNONS

Vill lyfta fram mindre förening

Friskis och Svettis är en av många föreningar som valt att skicka in en nominering. Deras val föll på Sportdykarklubben Vått 69.

– Vi vill lyfta fram mindre föreningar som inte syns så mycket i vardagen. Vått 69 är en förening som håller på med dykning och som bedriver aktiviteter för både unga och äldre. Utöver det har de en viktig uppgift i samhället då de ser till att våra badplatser är trygga, säger Rachid Nord.

Sportdykarklubben har i sin tur valt att nominera Trollhättans Skarpskytteförening med motiveringen att de är en förening som varit verksam i över 100 år med en rolig och annorlunda inriktning. Det är bara två exempel av många som kommit in.

Men det är inte bara vinnarna i Årets förening som ska hyllas på Folkets hus. För juryn, som består av juryordförande Lasse Halma, SISU Idrottsutbildarna, Toni Andersson, tidigare sportchef på TTELA, elitfotbollsdomaren Pernilla Larsson, Susanne Barkholt, förbundskapten norska orienteringslandslaget, Robert Stenberg, Trollhättans stad, Håkan Engström, vd KB Älvhögsborg samt Johanna Josephsson, sportreporter på TTELA, pågår just nu ett intensivt arbetet med att ta fram finalisterna i respektive kategori.

– I år har det kommit ovanligt många nomineringar, och dessutom med bra motiveringstexter, jämfört med tidigare år. Det är naturligtvis glädjande för oss i juryn och underlättar vårt arbete, säger Toni Andersson.

ANNONS

Finalisterna snart klara

Finalisterna kommer att presenteras i TTELA och på ttela.se lördag den 14 mars, vilka som vinner avslöjas dock inte förrän på galan den 4 april.

Rashid Nord, ordförande Friskis och Svettis.
Rashid Nord, ordförande Friskis och Svettis. Bild: Torbjörn Arvidsson

– Galan är ett bra sätt att belysa föreningarnas betydelse i staden. Föreningslivet i Trollhättan är en oerhört viktig del av vårt samhälle. Det fångar upp otroligt många ungdomar som annars kanske hade gjort annat bus, eller inte haft någon gemenskap. Det är otroligt kul att Trollhättans stad lägger ner mycket tid, energi och pengar på det här, säger Rachid Nord.

ANNONS