Förlänger. Susanne Wiklund Björk från Trollhättan har förnyat kontraktet som förbundskapten med ansvar för junior- och utvecklingslandslagen.
Förlänger. Susanne Wiklund Björk från Trollhättan har förnyat kontraktet som förbundskapten med ansvar för junior- och utvecklingslandslagen.

Susanne fortsätter som förbundskapten

Susanne Wiklund Björk från Trollhättan är inne på sitt sjätte år som förbundskapten för de svenska orienterings-juniorerna. Nu har hon förlängt uppdraget med ytterligare fyra år.

ANNONS
|

Det har varit ett framgångsrikt år för svensk orientering. VM på hemmaplan i Strömstad blev en succé, såväl sportsligt som publikmässigt. Sverige tog hem medaljligan och både publiken på plats och vid tv-sändningarna var månghövdad.

– Vårt uppdrag är att skapa världens bästa landslag, så det var väldigt kul att vi lyckades bäst av alla i årets VM, säger Susanne Wiklund Björk, förbundskapten med ansvar för junior- och utvecklingslandslag.

Susanne, som bor i Trollhättan, bistår även förbundskaptenen Håkan Carlsson vid seniormästerskap, vilket gör att hon har omkring 140 nätter om året då hon vistas borta.

– Om man räknar resdagar så blir det ännu fler. Vår mest hektiska period är mellan maj och september, men även på vintern har vi träningsläger. Det blir mycket resor och en del tid med skype och telefon. Telefonen och datorn är mitt kontor, säger hon.

ANNONS

Susanne hoppade på jobbet som förbundskapten 2011 och har redan förnyat kontraktet vid flera tillfällen. Det nya avtalet gäller för fyra år framåt – hennes längsta kontrakt hittills – och sträcker sig således över såväl VM 2019 som 2020.

– Då kommer det för första gången delas upp i två olika mästerskap, där sprinten och skogsgrenarna får separata arrangemang. Sprinten kan genomföras i helt andra miljöer vilket skapar möjligheter att sprida sporten ytterligare, säger hon.

Samtidigt är det ett krävande uppdrag, och det krävdes en funderare innan hon tackade ja när frågan kom.

– Det är jättekul att få ett så långsiktigt förtroende både från löpare och från styrelsen i orienterings-förbundet. Men jag fick tänka efter ordentligt. Jag har familj och barn så det måste fungera ihop med jobbet. Man måste känna att man brinner för uppgiften, och det känner jag att jag gör.

ANNONS