Tre SM-medaljer i boxning till Tvåstad

Guld till Peter Ahlberg, Skoftebyns AIS. Silver till Taher Ibrahimzad och Ezatollah Oria, båda Vänersborgs BK. Helgens ungdoms-SM i boxning blev framgångsrikt för Tvåstad.

ANNONS
|

15-årige Peter Ahlberg ställde upp i sitt första ungdoms-SM. Han deltog i klassen lättvikt 60 kilo. Och vilken debut det blev. Guld direkt.

– En oerhört imponerande insats. Peter är en av de största boxningstalangerna i landet, säger Mika Moisio, ledare i Skoftebyns AIS.

På vägen fram till guldet besegrade Peter Ahlberg bland annat landslagsmeriterade Andreas Palm från Stockholmsklubben IF Linnéa i en rafflande semifinal.

– Matchen var väldigt jämn. Jag vann den första ronden, han den andra. I den tredje var vi helt lika, säger Peter Ahlberg, som vann med domarsiffrorna 3-2.

– Jag tror att jag vann för att jag styrde matchen och var lite tajtare i garderingarna, förklarar Peter Ahlberg, som länge drömt om att få möta just Andreas Palm.

ANNONS

– Jag har studerat honom i ett års tid.

I och med segern mot Palm blev Peter Ahlberg klar för final. Där väntade grannklubben Vänersborgs BK:s ett år äldre Ezatollah Oria.

– Vi har tränat ihop och känner varandra. Det kändes lite speciellt att mötas i en final, men jag anade att det skulle kunna bli vi två i finalen och det känns bra att två så pass små klubbar får fram två bra boxare.

Finalen blev ganska jämn, men Ahlberg vann med 5-0 efter att ha varit lite bättre i alla tre ronder.

– Jag har mina tränare Mika och Deki att tacka för att jag vinner. Och alla andra som hjälp mig också.

Ahlbergs USM-guld var det första för klubben sedan 2011, då Nicolina Jacobsson vann. På killsidan var det första USM-guldet sedan 1984, då Veli-Pekka Saikkala vann.

Alnes Omerovic, tränare i Vänersborgs BK, gladdes å sin sida åt sina adepters silvermedaljer.

– Både Ezatollah och Taher var förstås besvikna direkt efter finalförlusterna, men man ska komma ihåg att de mötte välmeriterade och rutinerade boxare i finalerna.

Ezatollah tog sig till final genom en klar poängseger i fredagens kvartsfinal och sedan via en teknisk knockout i den andra ronden i semifinalen, innan det blev stopp mot Peter Ahlberg.

ANNONS

– Ezatollah var nervös innan matchen och lyckades inte fullt ut med sin taktik. Men samtidigt så är Peter är en duktig och rutinerad boxare som gör oförutsedda saker.

För Taher Ibrahimzad blev det ett speciellt USM. Han vägde in i mellanvikt 75 kilo, men två av hans motståndare strök sig och den tredje vägde för mycket.

– Då beslutade vi att Taher skulle gå upp och boxas i 80 kilo, lätt tungvikt i stället, säger Alnes Omerovic.

Med tyngre motståndare blev utmaningen svår. Men Taher Ibrahimzad, som gick direkt in i semifinal imponerade. Han vann på teknisk knockout i den första ronden.

I finalen ställdes han mot Sverige-ettan Hugo Pettersson.

– Hugo är en väldigt rutinerad boxare. Han har gått över 80 diplommatcher och 25 riktiga matcher. Taher hade kanske lite för mycket respekt i början, men boxade upp sig allt eftersom.

Det blev dock förlust med domar-siffrorna 0-5, men Ezatollah och Taher tog ändå klubbens första USM-medaljer på många år.

Hugo Pettersson utsågs senare till mästerskapets bäste boxare.

ANNONS