Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

”Vi ska absolut ta oss till VM”

Tjeckien, Polen och Nederländerna. Det är Sveriges motståndare i kvalet till U20-VM. – Vi borde vinna alla matcher om vi gör vårt bästa, så bra är vi, säger niometersspelaren Johanna Flygelholm.

I tisdags anlände Sveriges U20-damer i handboll till Trollhättan för VM-kval och de ställdes direkt inför en tuff uppgift – träningsmatch mot Sävehof.

– Vi ville vinna och få en genomkörare, så det var bra, säger förbundskapten Erik Larholm, om segern med 31-26.

LÄS MER: VM-kvalet direkt på ttela.se

Uppladdningen inför kvalet fick alltså bästa möjliga start, men helt nöjd med försvarsspelet var dock inte förbundskaptenen.

– Det är första gången vi ses sedan juli så med tanke på förutsättningarna så var det inte underkänt. Men om det ser likadant ut på fredag, lördag eller söndag så kommer jag inte att vara nöjd.

Men det är han övertygad om att det inte kommer att göra. I stället använder man träningspassen fram till första matchen på fredag åt att nöta försvarsspel.

– Vi hade bestämt redan innan vi kom hit att vi skulle fokusera på försvarsspelet. Om vi får till försvaret så är målvakterna bra och då kan vi kontra och sätta enkla mål.

LÄS MER: Det talar för Sverige i VM-kvalet

Först ut att försöka överlista det svenska försvaret är Tjeckien på fredag kväll i Älvhögsborg.

– Vi har ganska bra statistik mot dem. Men det betyder ingenting nu, förutom att vi vet att vi kan vinna. Det är första matchen och båda lagen är fulla med energi, så det är mycket upp till oss att vara bra, säger Larholm.

Lagets målvakt Rebecca Nilsson om kvalets första motståndare:

– Tjeckien mötte vi i kvalet till EM förra året och då vann vi, så det känns bra att ha med sig. De är ett starkt, fysiskt lag med mycket spring. Ganska lika oss.

Sedan väntar match mot Polen på lördag och Nederländerna på söndag, tre tuffa matcher på tre dagar.

– Vi är vana vid det. Och jag tror vi har fördel av att det är ganska tajt för vi är långt fram fysiskt och jag tror många lag har svårt att återhämta sig, men jag är övertygad om att vi kommer vara redo inför alla matcher, säger Rebecca Nilsson.

Oddsen för att få spela VM ser bra ut för Sverige, två av fyra får spela VM i Ungern 1-15 juli.

– På förhand är vi och Holland lite bättre än Tjeckien och Polen. Men Tjeckien är så pass bra att de kan vinna över oss andra. Det kan bli en grupp där alla slår alla, säger Erik Larholm.

Så om Sverige får anledning att jubla på söndag återstår att se.

– Vi ska absolut ta oss till VM och det har vi stora chanser att göra, säger Johanna Flygelholm.