Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Spännande utmaning. Tränaren Maria Tatu Robertsson ser fram emot den kommande SM-veckan i Norrköping, där såväl Vänersborgs RK:s damer som herrar deltar.

VRK jagar medalj på SM-veckan

Att nå semifinal. Det är målsättningen för såväl VRK:s rugbyherrar som -damer under SM-veckan i Norrköping. – Men konkurrensen är väldigt hård, säger spelaren Alexander Johansson.

Det är 85 år sedan den första rugbymatchen spelades på svensk mark. Sedan dess har naturligtvis mycket hänt, och det är alltjämt så att sporten växer både inom och utanför landets gränser – allra främst accentuerat av att 7-mannavarianten OS-debuterar i Rio de Janeiro i sommar.

Rugbyn är också en omhuldad medlem av SM-familjen och firar 20-årsjubileum i dessa sammanhang. Totalt deltar 16 lag – åtta på herrsidan och lika många bland damerna – och två av dessa kommer alltså från Vänersborgs RK.
Alexander Johansson har representerat klubben i SM vid flera tillfällen och är en av totalt fyra spelare i den nuvarande truppen som var med om att ta hem föreningens senaste guld, 2013.
– Efter det har det blivit två SM-brons. Förra året chockade Göteborg oss ganska mycket när de tog oss i semifinalen, men nu är vi revanschsugna och sugna på att vinna allt, säger Johansson, nyss hemkommen från en turnering i Amsterdam där VRK slutade på andra plats.
Visserligen har förberedelserna störts en aning av att fem av lagets spelare nyligen togs ut i landslaget, men det är å andra sidan också ett tecken på kvalitén i VRK.
– Vi har kämpat hårt den senaste tiden och tränat mycket. Samtidigt har alla andra lag steppat upp det enormt, så det gäller att lira på topp hela tiden.

Om herrarna nämns som en tänkbar medaljkandidat så tillåts däremot VRK-damerna smyga under radarn. De har nämligen inte varit på pallen sedan 2005, i Lund.
– Vi kommer dit med en ganska ung trupp, där många har spelat länge men inte riktigt tagit klivet in i damrugbyn på allvar. Det brukar vara ganska tufft, säger tränaren Maria Tatu Robertsson som samtidigt kan luta sig mot erfarna spelare som Anna-Sofia Främling och Sanne Mossberg.
Sedan i mars har laget tränat fyra pass i veckan, bland annat för att komma till SM-veckan med bästa möjliga förutsättningar.
– Vi vill vara topp fyra, då är jag jättenöjd. Vi ska absolut inte komma sist i vår grupp, men kommer ändå lite som underdog eftersom våra unga spelare inte har varit med i SM tidigare, konstaterar Tatu Robertsson.
Såväl på herr- som damsidan inleds mästerskapet med ett gruppspel på lördagen, där de två främsta tar sig till semifinal. På söndagen ska sedan medaljerna fördelas.
– Det ska bli så roligt. Jag ska inte spela själv men är ändå sugen på att få se vad tjejerna ska göra, för de brukar göra jättebra saker. Sedan får vi hoppas att det räcker långt.