Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Justin Thomas vann i par med Jordan Spieth och bidrog till att USA drar ifrån ytterligare.
Justin Thomas vann i par med Jordan Spieth och bidrog till att USA drar ifrån ytterligare. Bild: Jeff Roberson/AP/TT

9–3 till USA i Ryder Cup – trots spansk briljans

Det fortsätter att vara klasskillnad i Ryder Cup.
Spanska superduon Jon Rahm och Sergio García är fortfarande de enda spelarna i Europas lag som har vunnit några matcher – och USA leder nu med 9–3.

Den amerikanska ledningen bara växer och växer på Whistling Straits i Wisconsin. 3–1 blev 6–2 innan den första dagens golfande var över och i lördagens foursomes blev det på nytt en "tre-etta" för USA och 9–3 totalt.

Ingenting talar för en europeisk vändning, men det är i alla fall tur att världsettan Jon Rahm och Ryder Cup-legendaren Sergio García finns i laget. Annars hade läget varit ännu värre. Spanjorerna var ensamma om att vinna en match för Europa på fredagen – och gjorde samma sak nu när de parades ihop i ännu i foursome.

Det spelade inte ens någon roll att motståndarna Brooks Koepka och Daniel Berger vann de tre första hålen. Efter nio hål var Rahm och García ikapp och efter 17 hål var matchen avgjord.

"Behöver mer"

Det gör att García nu är ensam om att ha vunnit 24 Ryder Cup-matcher för Europa, en mer än Nick Faldo. Och än viktigare: Poängen såg i det läget till att USA:s ledning krympte till 6–3.

– Det var viktigt, men vi behöver mer. Det räcker inte med vad vi gjorde, inte i det läget vi är, sade García och önskade sig en bra europeisk avslutning på övriga tre matcher.

Men 41-åringen, som spelar Ryder Cup för tionde gången, blev inte bönhörd.

Dustin Johnson och Collin Morikawa höll undan och vann med 2/1 mot Tyrrell Hatton och Paul Casey. Det räckte inte att den sistnämnde lyckades sätta ett långt inspel för eagle på det 14:e hålet. Casey har varit ljummen i Ryder Cup bortsett från det guldkornet, men han har ändå fått spela tre matcher och förlorat samtliga. Ett av flera frågetecken man kan sätta för kapten Padraig Harringtons coachning så här långt.

Xander Schauffele och Patrick Cantlay besegrade Lee Westwood och Matt Fitzpatrick, också med 2/1.

Och även Justin Thomas och Jordan Spieth blev ett vinnande par till slut. Trots att Viktor Hovland och Bernd Wiesberger var tre upp efter sex hål lyckades amerikanerna vända och vinna med 2/0.

Inte ens halvvägs

När USA kommer till spel med det på papperet bästa laget någonsin – och dessutom motsvarar förväntningarna – är Europas läge förstås svårt inför en fanatisk amerikansk hemmapublik.

En tröst är i alla fall att Ryder Cup, sett till antalet matcher, inte ens har kommit halvvägs. 16 av 28 poäng återstår att spela om, men om Europa ska ha en rimlig chans måste upphämtningen börja direkt i lördagskvällens bästbollar.

Annars kan söndagens avslutande singlar bli en sällsynt odramatisk historia.

Fakta: Lördagskvällens bästbollmatcher

Det står 9–3 till USA inför de fyra bästbollmatcher som avslutar lördagens spel. Matcherna:

Tony Finau/Harris English–Shane Lowry/Tyrrell Hatton

Brooks Koepka/Jordan Spieth–Jon Rahm/Sergio García

Scottie Scheffler/Bryson DeChambeau–Tommy Fleetwood/Viktor Hovland

Dustin Johnson/Collin Morikawa–Ian Poulter/Rory Mcllroy