Stina Blackstenius under Sveriges pressträff i Paris, dagen efter segern i VM-åttondelsfinalen mot Kanada. På tisdagen åkte fotbollslandslaget vidare till Rennes, för lördagens kvartsfinal mot Tyskland.
Stina Blackstenius under Sveriges pressträff i Paris, dagen efter segern i VM-åttondelsfinalen mot Kanada. På tisdagen åkte fotbollslandslaget vidare till Rennes, för lördagens kvartsfinal mot Tyskland.

"Aldrig varit rädd för Tyskland"

För att nå semifinal i fotbolls-VM måste Sverige skrämma bort det tyska spöket. Vilket spöke, frågar sig den nya landslagsgenerationen.

ANNONS
|

Sverige har spelat elva raka mästerskapsmatcher mot Tyskland utan att vinna. Men det som på ytan ser ut som ett tydligt mentalt underläge, viftar flera av de svenska spelarna bort inför lördagens kvartsfinal i Rennes.

Gemensamt för dem: de har helt andra upplevelser av viktiga matcher mot Tyskland.

- Jag har inte spelat mot Tyskland på den här nivån, jag har bara mött dem i ungdomslandslagen. Och där har jag ju en bra känsla, så den tar jag med mig i stället, säger Nathalie Björn, som i stället är helt säker på att Sverige kommer att vinna kvartsfinalen.

ANNONS

- Det är nu det kommer att hända.

Gillar att möta Tyskland

22-åringen var lagkapten när Sverige vann guld på U19-EM 2015. I semifinalen besegrades just Tyskland efter straffar, och i truppen fanns också nuvarande VM-spelare som Julia Zigiotti Olme och Stina Blackstenius. Den senare gjorde både mål under ordinarie tid och satte en av straffarna.

- Det är en match som jag verkligen minns. Det var mycket som hände i den matchen, det svängde rejält. Men jag minns den såklart som något väldigt, väldigt roligt, säger Stina Blackstenius.

Blackstenius, 23, var förvisso med om att förlora OS-finalen mot tyskorna för tre år sedan, men minnena från U19-EM gör att hon ändå ser Tyskland som allt annat än en mardrömsmotståndare.

- Jag har personligen aldrig riktigt tänkt så om Tyskland. Jag gillar att spela mot Tyskland. Matcherna brukar vara extremt roliga och jag har haft bra upplevelser från dem.

ANNONS

- Det är klart att man har stor respekt, men jag har aldrig varit rädd för Tyskland.

"Det är dags"

Vinnarkulturen finns också hos spelarna som är ett par år äldre. Magdalena Eriksson, Elin Rubensson, Hanna Glas, Lina Hurtig, Jonna Andersson, och Fridolina Rolfö var med i laget som vann EM-guld med U19-landslaget 2012.

De mötte inte Tyskland i den turneringen, men vet hur det känns att vinna viktiga matcher. Helt oviktigt är det inte heller, säger Magdalena Eriksson, att den yngre generationens spelare inte har varit med och förlorat så många gånger mot Tyskland.

- Det gör kanske att vi inte pratar om dem som ett spöke på det sättet. Det kommer att vara en tuff match men det hade blivit tufft vilka vi än skulle ha mött i en VM-kvartsfinal, säger Eriksson.

TT: Varför kommer Sverige att vinna mot Tyskland den här gången?

ANNONS

- För att det är dags.

Paris, TT:s utsända

ANNONS