Alex blev kung på boxningsgalan

Vänersborgaren Alexander Holm vann i landslagsdebuten och blev utsedd till galans bäste boxare, men från sidan fick han ändå se Sverige förlora med 5-3 mot grannlandet.

ANNONS
|

Det blev uppförsbacke tidigt för det svenska boxningslandslaget under galan i Älvhögsborg på lördagskvällen.

I den andra matchen kvitterade visserligen rutinerade Juliana Söderström till 1-1, men sedan ryckte det finska laget iväg till en 4-1 ledning i landskampen som avgjordes över åtta matcher.

När det var dags för de lokala representanterna, Alexander Holm från Vänersborg och Marianne Ahlborg från Trollhättan, fanns dock fortfarande chansen kvar att gå lika ur landskampen.

Innan 26-årige Alexander äntrade ringen till stora applåder, och den bekanta rytmen av White Stripes "Seven Nation Army", hade Adolphe Sylva från Halmstad reducerat till 4-2 på ett imponerande vis. Och än bättre skulle det bli.

ANNONS

I andra hörnan stod den två år yngre Jarkko Alanen, som hunnit med hela 50 matcher mot Alexanders 20. Men det var Alexander som öppnade mest aggressivt och fick in några tunga slag på sin finska motståndare redan i den första ronden.

– Man lär sig mer av att förlora än av att vinna, och jag har tagit lärdom av förlusten mot Sverige-ettan senast. Jag började hårdare den här gången och visste att jag skulle orka hela vägen, sade Alexander efter matchen.

Efter tre ronder à tre minuter stod han också som vinnare med eniga beslut från domarna.

– Han följde matchplanen perfekt och varierade slagen precis så som vi hade pratat om innan, säger en lycklig Alnes Omerovic, som fick sekundera Alexander i rondpauserna.

Kvällens sista match, där Trollhättans Marianne Ahlborg tog sig an en 35-årig veteran i form av Annukka Volotinen, kom att bli den jämnaste av kvällens samtliga fighter.

Även Ahlborg gick ut aggressivt och pressade motståndaren i många perioder. Mot slutet av sista ronden hade hon en lång slagkombination som så när fick finskan på fall.

– Hade jag fått lite extra tid på slutet så hade jag vunnit. Hon räddades av klockan, sade Marianne efter matchen.

ANNONS

Den jämna kampen avgjordes efter så kallad split decision, dessvärre då till Finlands fördel.

Det var ändå två nöjda landslagsdebutanter från Tvåstad som kunde summera en händelserik kväll. Alexander Holm utsågs till kvällens bäste manlige boxare och Marianne Ahlborg tar nu sats mot kommande mål.

– Det var jättekul att det kom så mycket folk. Jag är så revanschsugen redan nu, säger hon.

Fakta: Landskamp

Matchlistan mellan Sverige och Finland såg ut enligt följande:

60 kg: Biniam Tesfagabr-Markus Pasanen

W51 kg: Juliana Söderström-Mia Salokannel

W54 kg: Sara Svensson-Marjut Lausti

64 kg: Milad Mazdak-Amin Nuri

W57 kg: Sophia Smith-Kati Ylivirta

69 kg: Adolpe Sylva-Muhammad Abdilrasoon

75 kg: Alexander Holm-Jarkko Alanen

W69 kg: Marianne Ahlborg-Annukka Volotinen

ANNONS