Planbelysningen på matcher i allsvenskan och superettan kommer att begränsas. Arkivbild.
Planbelysningen på matcher i allsvenskan och superettan kommer att begränsas. Arkivbild. Bild: Andreas Hillergren/TT

Allsvenska matcher spelas utan planbelysning

De svenska högsta serierna i fotboll för herrar följer Serie A:s exempel för att minska elförbrukningen. På de tidiga matcherna kommer planbelysningen inte att vara i gång.

ANNONS

Tillsammans med Discovery, som sänder matcherna i allsvenskan och superettan, har Svensk elitfotboll (Sef) fattat beslut om att dra ner på användandet av strålkastarna vid matcher.

Strålkastarna som lyser upp planen kommer att slås på först när det börjar skymma, vilket betyder att de tidiga helgmatcherna i början av hösten kommer att spelas utan planbelysning.

De senare matcherna kommer att ha planbelysning, men under en begränsad tid. Från det att uppvärmningarna sätter i gång, omkring 45 minuter innan avspark, tills dess att tv-sändningen är slut, cirka 15 minuter efter match, kommer strålkastarna vara på som vanligt.

"Sef och klubbarna i allsvenskan och superettan tar sitt samhällsansvar för att spara energi i dessa tider. Därför har vi tagit initiativet till den här åtgärden ihop med Discovery", säger Ola Rydén, ligaansvarig på Sef i ett pressmeddelande.

ANNONS

Helt mörkt kommer det dock inte att bli. På arenorna kommer en mindre "arbetsbelysning" att lysa.

Redan i början av september fattade italienska Serie A en åtgärdsplan, för att spara på elen.

En av åtgärderna är att endast tillåta fotbollsarenorna att vara upplysta i maximalt fyra timmar.

För alla matcher som börjar före klockan 18.00 tillåter ligan därtill att strålkastarna tänds max en timme före avspark, i stället för de 90 minuter som tidigare tillåtits. Serie A uppskattar att åtgärderna kommer att minska mängden tid som arenor är upplysta med en fjärdedel.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS