Arizonas lagkapten Oliver Ekman-Larsson på fall. Men den svenske backstjärnan reste sig och hans Arizona vann över Nashville. Bild: JASON FRANSON/AP/TT

Arvidssons kanon räckte inte för Nashville

Viktor Arvidsson lät sitt blixtrande slagskott tala på nytt – det räckte ändå inte för Nashville i slutspelskvalet i NHL. Arizona gjorde tre raka mål i tredje perioden, vann med 4–1 och leder med 2–1 i matcher. Florida vann måstematchen mot NY Islanders och höll liv i matchserien.

Det blev ett dramatiskt möte mellan Arizona och Nashville med sju framträdande svenskar på isen som stod för två mål och sammanlagt fem poäng.

Mest stack Viktor Arvidsson ut. Precis som i förra mötet gjorde han mål med sitt blixtrande slagskott på passning från Filip Forsberg.

I tisdags bidrog hans mål till seger – den här gången blev det förlust.

Blixtrande start

Nashville gjorde en blixtrande förstaperiod, framför allt genom "Jofa-kedjan" med Ryan Johansen, Forsberg och Arvidsson. Men trots 19–9 i skott gjorde Arizona periodens enda mål.

Niklas Hjalmarsson sköt och Christian Dvorak styrde in 1–0.

Arvidsson kvitterade i andra perioden och var ett ständigt hot. I början av den tredje perioden sköt Kyle Turris 2–1 – men efter en utmaning för offside från Arizona dömdes målet bort.

I stället gjorde Arizona tre raka mål. Connor Garland stod för 2–1 sedan han lurat både Nashvillebacken Mattias Ekholm och målvakten Juuse Saros, Taylor Hall satte 3–1 framspelad av bland annat Oliver Ekman-Larsson och Carl Söderberg gjorde 4–1 i tom bur.

Florida reducerade

Arizona gör sitt första slutspel sedan 2012 och kan lite överraskande slå ut Nashville i kvalomgången vid seger i den fjärde matchen på fredag. Nashville gör sitt sjätte raka slutspel och var i final 2017.

Florida tog sista chansen och reducerade till 1–2 i matcher mot New York Islanders efter seger med 3–2.

Två mål på drygt två minuter i början av tredje perioden avgjorde då Mike Hoffmans och veteranen Brian Boyles mål tog Florida fram till 3–1-ledning.

Därmed lever hoppet för Anton Strålmans och Lucas Wallmarks klubb vidare. Wallmark gjorde sitt första slutspelsframträdande efter att ha suttit på läktaren i de två första matcherna. Den fjärde matchen spelas på fredag.