Magdalena Eriksson i gruppspelsmatchen mellan Sverige och Thailand i Nice i söndags.
Magdalena Eriksson i gruppspelsmatchen mellan Sverige och Thailand i Nice i söndags.

Avstängning hotar Eriksson – vilas mot USA?

Sverige kan vila avstängningshotade Magdalena Eriksson mot USA i fotbolls-VM, enligt förbundskapten Peter Gerhardsson. Han påtalar också att den säkrade åttondelsfinalsplatsen bara är ett delmål.

ANNONS
|

Gerhardsson var i skämtartagen och lurade säkert någon ouppmärksam utländsk journalist när han fick frågan om hur läget är med Caroline Seger. Den svenska lagkaptenen gör vanligtvis Gerhardsson sällskap på presskonferensen dagen före match, men den här gången fick Hedvig Lindahl ta ansvaret för att låta Seger fokusera på återhämtning.

- Hon (Seger) är jättepigg så det är inga problem över huvud taget. Men vi tyckte att hon har varit på två sådana här presskonferenser redan och kände att hon skulle få vila, sade Peter Gerhardsson.

ANNONS

- Och eftersom Hedvig inte ska starta i morgon så tänkte vi att hon kunde följa med hit.

Given från start

Det sistnämnda var såklart ett skämt. Målvakten Lindahl är given från start i torsdagens gruppfinal mot USA i Le Havre. Det är däremot inte Chelseabacken Magdalena Eriksson, som blir avstängd i den kommande om hon drar på sig ytterligare ett gult kort.

- Det (kortet) hänger ju med ända till kvartsfinalen så det är en av parametrarna och något vi ska tänka på. Det är helt klart något som man ska och bör prata om, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

Sverige har spelat med en fyrbackslinje i de två inledande matcherna, mot Chile och Thailand. Men Gerhardsson har en vana att satsa på tre innerbackar mot svårare motstånd – vanligtvis Eriksson, Linda Sembrant och Nilla Fischer – och i stället flytta upp ytterbackarna i en mittfältsroll på kanten. Om Magdalena Eriksson sparas går antagligen Amanda Ilestedt in i backlinjen.

ANNONS

Gerhardsson avslöjar såklart inte om Sverige ska spela med tre, fyra eller fem backar. Däremot berättar Hedvig Lindahl om vilka fördelar det finns med att ha tre mittbackar framför sig.

Räds inte Frankrike

- När det väl hettar till och det blir chanser mot vårt mål så kan det vara en fördel att ha tre innerbackar som får hjälp av våra wingbacks, eller yttermittfältare som vi kallar det. Det känns lite tätare. Och om man blir hotad med mycket inläggsspel så kan det vara bra med nickstarka spelare. Men det kan bli för mycket också, för många människor på liten yta och det finns en risk att man blir passiv, säger Hedvig Lindahl.

Just huvudspelet kan bli avgörande mot USA. För där är amerikanskorna särskilt skickliga, säger Peter Gerhardsson.

- Absolut, det är en spetskvalitet, de har inte bara bra huvudspelare, de har också ett mod. Och kanske flest variationer av alla också, de måste ha världens tjockaste pärm när det gäller fasta situationer, säger Peter Gerhardsson.

ANNONS

Att vinna mot USA innebär inte bara gruppseger. Det betyder också att hemmafavoriten Frankrike antagligen väntar redan i en eventuell kvartsfinal. Men man kan bara spela fotboll på ett sätt – för att vinna, säger Gerhardsson.

- Det enda jag hoppas på är att vi ska vinna den sista matchen.

- Den sista matchen. Tänk på det ni.

Le Havre, TT:s utsända

Fakta: Förutsättningar

Sverige och USA gör upp om gruppsegern i grupp F. Sverige tar förstaplatsen vid seger mot USA. Då väntar Spanien i åttondelsfinal i Reims den 24 juni klockan 18.

Oavgjort eller förlust innebär andraplats i gruppen och åttondelsfinal mot Kanada eller Nederländerna i Paris den 24 juni klockan 21.

Återstående matcher:

Torsdag 20 juni kl 18: Nederländerna–Kanada, Kamerun–Nya Zeeland

Torsdag 20 juni kl 21: Sverige–USA, Thailand–Chile.

ANNONS