Bahtas miss står kvar – tävlar ändå

Meraf Bahta har varit helt tyst om den utredning som pågått mot henne för brott mot friidrottens vistelserapporteringssystem – fram tills nu. Samtidigt som Dopingkommissionens utredare slog fast att hennes tredje förseelse kvarstår uttalade sig 29-åringen i ett pressmeddelande.
– Jag är mycket, mycket ledsen över det som hänt, säger friidrottsstjärnan.

ANNONS

Nyheten slog ned som en bomb i svensk friidrott i slutet av juli. Meraf Bahta hade dragit på sig tre förseelser i friidrottens vistelserapporteringssystem och riskerade upp till två års avstängning för brott mot dopingreglerna. Dopingkommissionens jurister har granskat den senaste av dessa förseelser och på tisdagsmorgonen offentliggjordes det att de låter den tredje missen kvarstå, trots Svenska Friidrottförbundets överklagan.

Meraf Bahta själv har inte kommenterat utredningen och hennes tränare Ulf Friberg har inte gått att nå. Men på tisdag berättade hon för första gången om hur den senaste tiden har varit för henne.

– Jag är mycket, mycket ledsen över det som hänt och att jag hamnat i det här. Det är verkligen olyckligt och det är riktigt jobbigt att vara i den här situationen. Jag har inte klarat av att göra vistelserapporteringen helt själv, utan har behövt ta hjälp under flera år. Den här rapporteringen är jätteviktig och just därför har jag också tagit hjälp, säger hon och fortsätter.

ANNONS

– Det är många andra aktiva som också får hjälp och jag har känt mig trygg i det stöd jag fått. Men jag förstår att det inte har fungerat och misstag kan tyvärr hända och det är väldigt jobbigt.

LÄS MER:Ljungqvist försvarar kontrollsystemet: Det här måste respekteras

Fallet granskas igen

Svenska Friidrottförbundet lämnade in en överklagan för att få häva den sista förseelsen, men i på tisdagen stod det klart att Dopingkommissionen två jurister låter förseelsen kvarstå. Trots detta väljer förbundet att låta Bahta tävla på EM. Skulle hon senare dömas till avstängning av Dopingnämnden lär hon bli av med både resultat och eventuella medaljer från mästerskapet.

Det faktum att Hälle-löparens tredje delförseelse kvarstår innebär att utredningen om hennes brott mot dopningsreglernas krav på vistelserapportering nu fortsätter. Efter att fram tills nu bara granskat den senaste av Meraf Bahtas tre prickar kommer Dopingkommissionen nu gå igenom samtliga tre förseelser.

LÄS MER:Locket på från Bahta innan EM

När denna utredning sedan är klar kommer Dopingkommissionen fatta ett beslut om en anmälan ska göras till Dopingnämnden eller strykas.

– Jag försöker alltid att göra mitt bästa för att göra rätt och är noggrann när det gäller att vara elitidrottare. Jag har alltid varit noga med att visa på vilka träningar, läger och tävlingar som jag är på och jag har testats regelbundet. 19 gånger det senaste ett och ett halvt året, säger Meraf Bahta vidare i pressmeddelandet.

ANNONS

– Jag vet att förbundet är emot all form av doping och det är jag också! Jag har stort stöd i den här processen. Den är jobbig och vi får se vad de säger när de tittar på hela bilden. Jag älskar att springa, det är mitt jobb och mitt liv. Jag har tränat länge för EM och ska göra mitt allra bästa.

LÄS MER:Bekräftat: Meraf Bahta utreds för brott mot dopningsregler

Fortsätter tävla

Förbundsordföranden Björn O. Nilsson kommenterar statusen på utredningen och varför förbundet låter Meraf Bahta tävla på EM – trots att hon utreds för brott mot vistelserapporteringsreglerna.

– Med stöd av de riktlinjer som Dopingkommissionen, IAAF och EAA har, och de kontakter som vi har haft, med till exempel experter som professor Arne Ljungqvist, så har Svensk Friidrotts styrelse valt att enhälligt ge fortsatt stöd till Merafs tävlande under utredningstiden, säger han i förbundets pressmeddelande.

Meraf Bahta inleder EM med att springa 10 000 meter sent på onsdagskvällen.

LÄS MER:"Svenska Friidrottsförbundet behöver rannsaka sig"

ANNONS