Drömstarten avgjorde – IFK vann heta streckmötet

6–1 redan i den första halvleken – då blev det aldrig ens spännande. IFK Vänersborg besegrade IK Sirius på hemmaplan och tog ytterst viktiga poäng i kampen om en direktplats till SM-kvartsfinal.
– Det känns jättebra att slå dem i det här läget, säger IFK-spelaren Niklas Holopainen.

|

Det var viktiga poäng att spela om när IFK Vänersborg tog emot ett formstarkt Sirius i sin hemmaborg, men några nerver syntes verkligen inte från IFK:s sida.

Det var nämligen de blåklädda som kom ut klart bäst i matchen och faktum är att det kunde blivit mål nästan direkt.

Matchklockan stod på 1.08 när Jakob Jenefeldt kom lös på vänsterkanten i IFK Vänersborgs viktiga hemmamatch mot Sirius. Jenefeldt blev neddragen och domaren pekade på straffpunkten.

En superfin möjlighet för straffläggaren Juho Liukkonen att bomba in ett ledningsmål direkt – men straffen var rejält blek. Liukkonen sköt mitt på målvakten Anton Andersson som inte behövde förta sig för att rädda.

Men trots missen var det IFK Vänersborgs halvlek.

– Vi börjar väldigt bra. Vi är aggressiva och släpper bollen väldigt bra i vår offensiv, säger IFK:s nyförvärv Niklas Holopainen.

Strax innan kvarten var spelad fick IFK hörna. En hörna som slogs till Emil Viklund som avlossade bössan och på returen fanns Niclas Nyqvist och gjorde 1–0 till hemmalaget.

Bara sex minuter senare var det dags igen.

Emil Viklund tog sig fram till ett bra läge när han bröt in från vänster, skottet var allt annat än en drömträff, men 2–0 var likväl ett faktum.

IFK fortsatte sedan trumma på och i den 25:e minuten fick man återigen chansen från straffpunkten. Den här gången fick Ilja Grachev förtroendet och tackade för det genom att skicka in 3–0.

Vänersborg skulle också hinna öka på till 4–0 genom Jakob Jenefeldt efter en hörna innan Sirius hittade in med en reducering, som också den kom efter en hörna.

Men IFK slutade inte.

I den 41:a minuten fick Sirius ytterligare en hörna, slog den minst sagt tveksamt och resultatet blev kontringsläge för Niklas Holopainen. Nyförvärvet från Sandviken tog fart på vänsterkanten, fick sin försvarare att tappa balansen och gjorde sedan 5–1 till IFK med sitt första mål sedan han anslöt till klubben.

– Jag kände mig väldigt ensam och skulle vänta in deras medspelare, men då ser jag att ena försvararen ramlar så då tar jag chansen att gå in, säger Holopainen.

Hur mycket betyder det att få göra första målet i IFK?

– Riktigt skönt att göra mål. Man får hoppas att det släpper helt och hållet, säger Holopainen.

Punkterade Holopainen den första halvleken? Inte alls.

Även 6–1 kom innan den första halvleken var över och det var Edvin Isaksson som såg till att göra målet som gav IFK Vänersborg en fullkomligt lysande start på matchen mot Sirius.

En start som skulle bli avgörande.

– När man leder med 6–1 är det svårt att komma ut och göra en lika bra halvlek, men vi redde ut det, säger Niklas Holopainen.

Ja, för även om Sirius fick en flygande start på den andra halvleken med reduceringsmål direkt så var det här IFK Vänersborgs match hela vägen. Juho Liukkonen tog revansch för sin straffmiss när han gjorde 7–2 till hemmalaget som sedan hade full kontroll och tog ytterst viktiga poäng i jakten på en topp sex-placering i tabellen. Slutresultatet blev 7–3 innebär.

– Första halvleken var riktigt bra. Sedan är det svårt att hålla sig till exakt samma spelplan i andra halvlek när man leder så stort. Men vi är aggressiva och håller oss till vår spelplan. Vi har bra bolltempo och spelar bandy istället för att åka bandy, säger IFK-tränaren Ari Holopainen.

Väldigt viktig match för tabelläget, vad ligger bakom att ni klarade att komma ut så otroligt bra?

– Vi har diskuterat jättemycket kring att vi är bra när vi är bra och nu när det verkligen gäller så handlar det om att våga släppa lös och kliva över tröskeln. Vi ville våga spela ut på det sättet vi kan och våga göra saker. Det tycker jag att killarna gör i första halvlek, säger Ari Holopainen.

Elitserien

IFK Vänersborg–IK Sirius 7–3 (6–1)

Målen: 1–0 Niclas Nyqvist (14), 2–0 Emil Viklund (20), 3–0 Ilja Grachev (25), 4–0 Jakob Jenefeldt (30), 4–1 Ted Bergström (33), 5–1 Niklas Holopainen (41), 6–1 Edvin Isaksson (43), 6–2 David Thorén (47), 7–2 Juho Liukkonen (59), 7–3 David Thorén (91).

Utvisningar, IFK: 1x10 min.