Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
33-årige Kimmo Kyllönen är klar för spel i IFK och flyttar till Vänersborg med familjen i maj. Han hade två bra alternativ men fann IFK som det bästa. Kimmo är redo att ta fighten med David Borvall om vem som ska vakta målet i elitserien nästa säsong.

Finsk VM-målvakt klar för IFK

1917 blev Finland finskt för första gången i landets historia. Exakt 100 år senare håller IFK Vänersborg på att bli detsamma. Nu står det nämligen klart att 33-årige landslagsmålvakten Kimmo Kyllönen drar på sig den blåvita kamratdressen.

Sedan tidigare finns Mikko Lukkarila i IFK Vänersborg.
Sedan kom den gamle storspelaren Ari Holopainen till klubben som tränare.
För någon vecka sedan blev så Juho Liukkonen klar för IFK. 
Och på tisdagen offentliggjordes nästa finländska värvning – målvakten Kimmo Kyllönen från IK Tellus.
– Vi får med Kimmo och David Borvall en fantastisk målvaktsbesättning, en bra miljö att utvecklas i, säger IFK:s spelaransvarige Tommy Hjert och tillägger att även 16-årige nyförvärvet Dennis Nilsson från Surte BK finns med i bilden.
Kimmo Kyllönen själv ser bara positivt på den knivskarpa konkurrensen som nu uppstår mellan stolparna.
– Jag är redo att ta fighten, säger han.

33-årige Kimmo Kyllönen, fyller 34 i maj, har precis som Juho Liukkonen Kamparrit från Mikkeli som moderklubb och de två känner varandra sedan barnsben.
– Vi har spelat ihop alldeles för länge, säger Kimmo och skrattar gott.
Den finländske VM-målvakten hamnade när han kom till Sverige först i IK Sirius, därefter IFK Kungälv och sedan IK Tellus. Och nu väntar alltså spel i IFK Vänersborg.
Varför just IFK?
– Jag hade två riktigt bra alternativ att välja mellan, men det här handlar inte bara om bandy utan även om familjesituationen. Vi fick en liten flicka i februari och min tjej pratar visserligen svenska, men i Vänersborg får hon också möjlighet att umgås och prata finska med Mikkos och Juhos respektive.
– Sedan är jag väldigt sugen att vara med i ett slutspel och det tror jag det blir med IFK. Tidigare har jag kvalat med både Sirius och Tellus, säger Kimmo Kyllönen, som har 52 landskamper och sex VM-turneringar på sitt cv.
Han har ett VM-silver, två brons och ett SM-guld i Finland med Kamparrit på meritlistan.
Vad betyder det för dig att Ari Holopainen tränar IFK?
– Mycket. Jag hade honom i Kungälv och nu ville han ha över mig till Vänersborg.
Vad är dina bästa sidor som bandymålvakt?
– Jag har en bra kastarm och är reaktionssnabb. Och med ålderns rätt har jag blivit lite coolare.
Tommy Hjert betonar att sökandet efter en ny målvakt vid sidan av etablerade David Borvall sköt fart när Markus Johansson bestämde sig för att lägga handskarna på hyllan.
– Då uppstod en helt ny situation för oss och under tiden vi letade gjorde vi klart med Dennis Nilsson. Men det hade inte varit rätt att lägga ett så stort ansvar på en 16-årings axlar att agera elitseriemålvakt.

Kontakt med Kimmo Kyllönen togs redan inför förra säsongen, men det stannade vid just en kontakt.
– Nu var timingen bättre och Kimmo är en jätteduktig målvakt. Vi är förstås väldigt nöjda, säger Tommy Hjert, som också gjort klart med norrmannen Felix Callander, 18-årig forward som gått på bandygymnasiet i Sandviken och där tillhört SAIK.
– Felix spelade för Norge i VM och gjorde några mål. En hängiven bandyspelare som ska bli spännande att följa.

A-truppen ska bestå av 19 spelare inklusive två målvakter, två juniorer (Felix Callander och Viktor Hjelm), en U21 (Robin Öhrlund) och 14 seniorer. I dagsläget är två platser lediga.
Är det månne någon mer toppspelare på ingång?
– Vi får väl se ...