Somaliske förbundskaptenen Pelle Fosshaugs engagemang tryter aldrig.
Somaliske förbundskaptenen Pelle Fosshaugs engagemang tryter aldrig.

Fosshaug fortsätter sitt engagemang

Det började som ett integrationsprojekt i Borlänge för fyra år sedan. Sedan blev projektet film med Filip och Fredrik under titeln Trevligt folk. Nu är Somalia bandy ett begrepp över hela världen.

ANNONS
|

– Det har betytt jättemycket för oss. Vi har lärt känna den svenska kulturen och nu saknar vi till och med vintern, säger lagkaptenen Hassan Farah på klockren svenska. Det lyser av glädje i ögonen på Hassan när jag träffar honom några minuter efter slutsignalen mellan Somalia och Kanada. Att Somalia förlorat matchen med 0-15 är inget som märks. Hassan ler. – Att spela bandy och lära känna den svenska kulturen har gett oss hur mycket självförtroende som helst. Somalia och bandy har blivit ett samtalsämne, inte bara i Borlänge utan över hela världen.

Hassan säger att stämningen i området Tjärna Ängar i Borlänge är mycket bättre nu, jämfört med för några år sedan. – Svenskar och somalier umgås med varandra och man ser ofta folk med olika nationaliteter stå och prata med varandra. Så var det inte tidigare. Integration som fungerar leder till nya kontakter och nästan alla spelare i laget har jobb eller studerar. En del av dem har familj. – Allt är möjligt, säger Hassan.

ANNONS

Lagets förbundskapten, den tidigare storspelaren Pelle Fosshaug, har lett det somaliska landslaget sedan starten för fem år sedan. Det är fjärde gången som laget spelar bandy-VM. Hittills har det inte blivit några segrar. – Men det är en enorm skillnad jämfört med när vi började. De första två åren blev det inte så mycket bandy, eftersom det var väldigt mycket fokus på film.

Men med tanke på de första stapplande stegen på rullskridskor i grannstaden Falun sommaren 2013 till att Somalia nu har ett landslag och faktiskt spelar bandy med både taktik och anfallskombinationer så är utvecklingen enorm. Målet här i Trollhättan är att närma sig motståndarna. Största hoppet till jämn match sätter Hassan Farah till mötet med Kina. – Vi förlorade med 9-3 när vi mötte dem i VM förra året. Vi hoppas att vi ska kunna pressa dem lite mer nu. Fotnot: Kina förlorade sin öppningsmatch mot Estland med 1-11.

ANNONS