Gripen Trollhättan utslagna av Villa – säsongen är över

Gripen Trollhättan har gjort sin bästa säsong någonsin, men nu är den över.
Efter 8-2 till Villa Lidköping i kvartsfinal 3 kan Felix Callander & co plocka fram golfklubborna och gå på semester.
– Att vi står här i en kvartsfinal mot Villa är historiskt, jag tror inte att grabbarna förstår hur långt vi har tagit det här, säger tränaren Joakim Hedqvist.

|

Det kan gå snabbt i bandy, men sällan så snabbt som när Gripen Trollhättan tog ledningen, redan efter 19 (!) sekunder låg bollen bakom Villamålvakten Anton Johansson.

Anmärkningsvärt – förutom att målet kom nästan på avslag – var att ingen utespelare i Villa hann röra bollen.

Lagkaptenen Felix Callander drev upp bollen till vänster, släppte vidare till Viktor Hjelm, Anton Johansson klarade Hjelms skott, men William Arvidsson var först framme på returen.

Om någon skulle vara intresserad av lite fotbollshistoria – mitt i all slutspelsbandy – så påminde matchinledningen om VM-finalen 1974.

Ingen västtysk hade rört bollen när Johan Cruyff revs omkull och Johan Neeskens dundrade in Hollands ledningsmål från straffpunkten utan chans för Sepp Maier.

Men precis som Västtyskland för 50 år sedan vände Villa Lidköping till seger.

Och ganska tidigt fick vi plocka fram kulramen för att hänga med i svängarna när Villa gjorde mål, det ena vackrare än det andra.

Låt vara att Ilja Grachev hadec ett skott som smet tätt utanför Anton Johanssons högra stolpe när det fortfarande stod 0-1, och att Christoffer Edlund kvitterade när spelet vände, men för matchutgången hade Grachevs avslut ingen betydelse.

– Första 20 gör vi det som vi har bestämt, sen började vi åka en och en och slänga bollar omkring oss, säger Joakim Hedqvist.

Efter 3-1 tog han timeout, och det fick åtminstone temporärt stopp på Villas målproduktion, innan hemmalaget avslutade första halvlek med fyra mål fram till pausställningen 7-1.

– Där dör matchen, konstaterade Gripentränaren.

Gripen gjorde första målet även i andra halvlek genom Adam Rudell, men det målet, precis som allt annat i den andra halvleken, hade endast akademisk betydelse.

Matchen och hela kvartsfinalserien såg Villa Lidköping till att avgöra redan innan pausen, andra halvlek slutade 1-1.

– Vi sa i paus att vi skulle spela för klubbmärket.

Sett över hela 2023-2024 har Gripen Trollhättan gjort en historiskt bra säsong toppat med sitt första SM-slutspel.

– För fyra år sedan var vi elva i allsvenskan, det är en skaplig resa som vi har gjort. Grabbarna och föreningen ska vara stolta, säger Joakim Hedqvist.

I kvartsfinal 3 fick Gripen klara sig utan avstängde backen Artem Savelyev, Johan Esplund (skadad) och Saku Hämäläinen.

Finländaren fick en bentackling av Villas Martin Andreasson i Slättbergshallen i onsdags, testades på uppvärmningen men kom inte till spel.

För Villa Lidköping väntar semifinal mot Sirius eller Vetlanda, i den matchserien står det nu 2-1 till Sirius efter fredagens vinst med 3-0 hemma på Studenternas.

Fotnot: Västtyskland blev världsmästare i fotboll 1974 efter finalvinst med 2-1, mål av Paul Breitner (straff) och Gerd Müller.

Villa Lidköping-Gripen Trollhättan 8-2 (7-1)

Kvartsfinal 3:5

Målen: 0-1 (1) William Arvidsson, 1-1 (5) Christoffer Edlund, 2-1 (14) Martin Hammarberg, hörna, 3-1 (23) Christoffer Edlund, 4-1 (39) Felix Pherson, 5-1 (41) Tim Persson, -6-1 (45) Alfred Malm, 7-1 (45+4) Johan Löfstedt, hörna, 7-2 (50) Adam Rudell, 8-2 (80) Christoffer Edlund, hörna.

Utvisningar, Villa: 1x10 min.

Gripen: 1x10 min.

Hörnor: 14-8.

Domare: Jonas Kandell.

Publik: 3803.

Gripens startelva: Adam Björk – Christoffer Norin, Theo Lewerin, Victor Carlsson, Anton Heinulf, Filip Lydén – Ilja Grachev, William Arvidsson, Viktor Hjelm – Felix Callander, Victor Petersson.

Avbytare: Isak Skog (mv), Hampus Pettersson, Philip Larsson, Adam Rudell, Oskar Westerberg.

Villa Lidköping vidare till semifinal med 3-0 i matcher.