Gripens sköna poängskräll

Gripen hade två hedersamma förluster med sig till hemmamatchen mot regerande svenska mästarna Västerås SK. Det blev ingen tredje hedersam förlust. Det blev i stället en välförtjänt skrällpoäng, 2-2 (2-1).

|

Alla förhandstips gick i Västerås favör. Det brydde sig inte Gripen om. Ett heltaggat hemmalag gjorde en fenomenal första halvlek och dominerade stundtals kraftigt mot ett förvånansvärt lojt Västerås. Gripen låg rätt i positionsspelet, mötte högt upp och stängde av Västerås anfallsförsök, täppte till ytor genom att ligga nära motståndarna. Anfallsspelet var rörligt och varierat med spel både ut runt kanterna och flippar in mot mitten. Och mittfältare som gav understöd och följde med upp. – Vi följde vår matchplan fullt ut. Den första halvleken är vår bästa för året, säger rutinerade mittfältaren Mattias Jansson.

Gripen tog ledningen redan i den 4:e minuten. Patrik Hellman drev upp bollen på vänsterkanten, lyfte in den till Johan Grahn som på volley lobbade in 1-0. Mycket vackert. I den 17:e minuten var det dags igen. Mattias Jansson såg läget på högerkanten, drev upp med mäktig fart, rundade ett par Västeråsförsvarare och slog in bollen mot mitten. Där stod Adam Rudell fri och styrde tjusigt in 2-0. – Det var en förlupen boll och jag såg chansen att ta mig framåt. Det är kanske lite tur att Adam kan klocka in den, men vi såg båda att det kunde uppstå en situation, säger Mattias Jansson. Ett chockat Västerås var nere för räkning och Gripen hade möjligheter att utöka till både 3-0 och 4-0, men i stället lyckades gästerna reducera till 2-1 på hörna genom landslagsmannen Ted Bergström några minuter före halvtidsvilan. I andra halvlek blev matchbilden den mer förväntade. Västerås flyttade upp spelet och tryckte på för kvittering. Gästerna dominerade stort och Gripen tvingades försvara sig. Men trots spelmässig dominans hade Västerås svårt att skapa lägen. Det dröjde till 72:a minuten innan Tobias Holmberg, även han landslagsman, kunde kvittera till 2-2 på en hörnretur. Då trodde nog många att Västerås skulle vända till seger. Men Gripentränaren Ari Holopainen svarade med en timeout och Gripen kunde jämna ut spelet de sista tio minuterna och få med sig en poäng. – Jag tycker att vi förtjänar den här poängen på det sätt som vi genomför matchen, säger Mattias Jansson.

Matchfakta Gripen-Västerås SK 2-2 (2-1) Målen: 1-0 (4) Johan Grahn, 2-0 (17) Adam Rudell, 2-1 (42) Ted Bergström, 2-2 (72) Tobias Holmberg. Utvisningar, Gripen: 2x10. Västerås: 4x10. Hörnor: 6-14 Domare: Valdemar Olsson. Publik: 407. Så spelade Gripen: David Erkenborn – Henrik Korén, Patrik Hellman, Viktor Nordmark, Marcus Hillukkala, Henrik Larsson – Mattias Jansson, Linus Rönnqvist, Eetu Peuhkuri - Johan Grahn, Adam Rudell. Avbytare: Robin Eliasson (mv), Adam Blomster, Erik Schön, Anton Heinulf.