Joakim Hedqvist svarade för två mål när IFK Vänersborg tappade 3-0 i paus till 3-3 vid full tid.

IFK tappade 3-0-ledning till oavgjort

IFK Vänersborg hade segern som i en liten ask, glömde stänga locket och tappade en säker seger på kuppen. – Vi spelar med huvet under armen på slutet, kommenterar IFK-tränaren Magnus Nordin efter 3-3 mot Tellus.

|

Elitseriefighten på Zinkensdamm mellan bottenlaget Tellus och IFK Vänersborg såg ut att vara avgjord i halvtid. Detta sedan skyttekanoniären Joakim Hedqvist öppnat matchen med två riktiga pärlor. Först 1-0 i den femte minuten ­sedan han tagit ner en lyra från ­Richard Kamperin Wallin och bombat in bollen från nära håll. Sedan 2-0 i den elfte minuten sedan han tagit ner ett utkast från IFK-keepern David Borvall och avslutat på samma sätt. Pang – och rakt upp i finske VM-målvakten Kimmo Kyllönens högra kryss.

Kyllönen skulle sedan bli huvud­figur i trist bemärkelse när han kolliderade med egen spelare (Aksel ÖrnEkblom) i samband med Vänersborgs 3-0-mål, gjort av Emil Viklund som styrde in Sergej Lomanovs briljanta flipp-pass. Kimmo Kyllönen blev liggande orörlig på isen och fem minuter senare rullades han ut på bår för vidare ambulansfärd till sjukhus. En kraftig hjärnskakning var första beskedet vilket sannolikt stoppar honom från VM-spel nästa vecka i Sandviken.

3-0 alltså i paus och det mesta såg ut att vara frid och fröjd med IFK-ögon betraktat. – Vi var bra i första, det var ­kontrollerat och vi hade koll på grejerna, sa Magnus Nordin. Men eländet skulle starta tidigt i den andra akten. Martin Deacon kom fri på en lyra från Joel Pettersson och 1-3 var ett faktum. Sedan 2-3 genom Jonas Enander som kom fri på en ny långboll. Vad IFK sedan gjorde står skrivet i stjärnorna. Inte var det något bra i alla fall. – Nä, efter deras 2-3-mål blev det forcerat och stressat, tyckte Nordin.

Ändå fick Vänersborg chansen att definitivt döda matchen när man spelade tio mot sju utespelare i nästan åtta minuter, men det enda man förmådde skapa var två skott från Olle Berglund respektive Emil Viklund som inte vållade inhoppande målvakten Markus Karlsson några större problem. I stället kom den välförtjänta hemmakvitteringen i matchens absolut sista sekunder.

En lyrboll från egen planhalva slogs halvhjärtat bort på tennis av Simon Blomqvist, Richard Kamperin Wallin misslyckades i nästa moment med att skicka undan bollen varpå Aksel ÖrnEkblom snappade åt sig bollen, missade även han på tennis innan han fick träff och 3-3 var ett faktum. – De skickar upp åtta man i vårt straffområde på slutet och en lyrboll, det kunde ha hänt vad som helst men nu var det de som gjorde mål. Å andra sidan ska vi inte försätta oss i den situationen, menade Magnus Nordin.

Ett trist IFK-slut på en match som annars såg bra ut – i 45 minuter. – Det positiva är att vi tog en ­poäng och är helt klara för slutspel trots att tre omgångar återstår.

Matchfakta Tellus-Vänersborg 3-3 (0-3) Målen: 0-1 (5) Joakim Hedqvist, 0-2 (11) Joakim Hedqvist, 0-3 (29) Emil Viklund, 1-3 (49) Martin Deacon, 2-3 (69) Jonas Enander, 3-3 (90+5) Aksel ÖrnEkblom. Utvisningar, Tellus: 5x10 min, 1x5 min. IFK: 2x10 min. Hörnor: 4-6. Domare: Valdemar Olsson. Publik: 245. Så spelade IFK: David Borvall – Robin Lundqvist, Richard Kamperin Wallin, Simon Blomqvist, Pavel Bulatov, Felix Pherson – Alexander Zitouni, Emil Viklund – Sergej Lomanov, Mikko Lukkarila, Joakim Hedqvist. Avbytare: Johan Koch, Mathias ­Johansson, Olle Berglund, Robin Öhrlund, Markus Johansson (mv).