Mikko Lukkarila gjorde tidigt 1-0 till IFK och hade strax därefter ett stolpskott. Men sedan var framgångarna slut för Kamraterna.
Mikko Lukkarila gjorde tidigt 1-0 till IFK och hade strax därefter ett stolpskott. Men sedan var framgångarna slut för Kamraterna.

Lovande start – men trist slut för IFK

Det började ju så bra. Men slutade med en resultatmässig mardröm. – Vi hade en matchplan, den höll vi oss till i tio minuter ungefär. Sen började vi köra och då var det kört, kommenterade IFK-tränaren Anders Uhlin efter matchen i Västerås där VSK vann med 9-3 (5-1).

ANNONS

Anders Uhlin, normalt assisterande tränare till Magnus Nordin, men här i Västerås huvudansvarig när denne basade för damlandslaget i trettonhelgens matcher, tog tidig (22 min) timeout i mötet med regerande mästarlaget VSK. Så långt hade han och vi på läktaren sett ett IFK som började mycket bra, som spelade med stort tålamod, som varierade sitt spel, som spelade hem och spelade långt.

Det gav 1-0-ledning genom Mikko Lukkarila och när denne kom fri på en långboll var Vänersborg bara en klockren stolpträff ifrån 2-0. Men sedan hände något som inte var bra för gästerna. – Vi började ju väldigt bra och följde matchplanen perfekt. Sedan tappade vi tålamodet och började köra, en och en och när VSK samtidigt backade hem med hela laget, vilket inte var oväntat, så var vi ett lätt byte. Därför tog jag timeout för att få killarna att återgå till matchplanen, förklarade Uhlin.

ANNONS

Det blev bättre efter det korta snacket vid sidlinjen, men så småningom återföll IFK-spelarna till gamla synder. Västerås spelade smart, försvarade sig ramstarkt och utnyttjade varje tillfälle till omställning på ett närmast kliniskt sätt. Och så stod det 5-1 på resultattavlan redan i halvtid. – Då var matchen över för vår del, konstaterade Anders Uhlin bittert och tillade: – Man får helt enkelt inte möta ett så bra lag som Västerås på det här sättet. När de får ställa om på oss som nu skedde så är man ett slaget lag. Vi kör slut på oss själva i stället för att värdera och vårda bollen.

Joakim Hedqvists 5-2-mål direkt i den andra halvleken gav en liten strimma av hopp, vilket släcktes några minuter senare när Jakob Bucht satte 6-2. Notabelt är att VSK brände två straffar i den andra halvleken, eller om man så vill, David Borvall klarade båda skotten från VSK-liberon Anders Bruun. I Vänersborg är det egentligen svårt att hitta någon som glänste framför de andra.

Konstateras ska i stället, att de ideliga solokörningarna, som inte ledde till någonting överhuvudtaget mer än bolltapp och farliga VSK-kontringar, bokfördes på i första hand Nikita Ivanov, tätt följd av Sergej Lomanov. VSK-tränaren Michael Carlsson ikapp med sina spelare. – Vänersborg är ett bra lag med hög fart och vi vinner med 9-3, kan man vara annat än nöjd?! Vad är du mest belåten med? – Vårt defensiva jobb. Och att vi var lugna och coola i rätt lägen. Har ni växlat upp mot slutspelsform nu? – Vi gör en riktigt bra match i dag och ska försöka vara i så bra form som möjligt lagom till slutspelet. Bäva månde utmanarna om SM-guldet.

ANNONS

TTELA-sportens liverapportering, VSK-IFK

7 min: MÅÅÅL! 0-1 genom Mikko Lukkarila som avslutar kliniskt från höger efter härlig uppåkning och pass från Felix Pherson.

9 min: Skott i stolpen av Mikko Lukkarila. Nära ytterligare ett IFK-mål alltså.

10 min: MÅÅÅL! 1-1 Emil Juhlén som styr in Anders Bruuns hårda skott utifrån. Det händer mycket nu efter en trevande start från båda lagen.

13 min: Anders Bruun, VSK, 10 min.

14 min: MÅÅÅL! 2-1, Ted Bergström blir elegant frispelad i mitten av Tobias Holmberg och avslutar iskallt.

22 min: Time out begärs av Anders Uhlin i IFK. Han verkar inte nöjd med vad han ser. IFK började annars mycket bra och hade bud på 2-0-ledning, men sedan har initiativet alltmer glidit över i VSK-favör och 2-1 känns just nu välförtjänt.

Snart halvtimmen spelad och IFK skapar ingenting av värde. VSK-defensiven är ramstark och IFK:s enmansattacker är lätta att hantera. Sergel Lomanov kommer ingenvart.

31 min: MÅÅÅL! 3-1 till VSK genom Jonas Nilsson som styr in Mikael Olssons inspel från vänster.

38 min: MÅÅÅL! 4-1 till hemmalaget genom Jonas Nilssonsom snappar upp en djupledsboll från Emil Juhlén. Ett mycket vackert bandymål och Vänersborg är helt neutraliserat så här långt.

40+2 min: MÅÅÅL! 5-1 till VSK genom Jakob Bucht som i friläge petade in bollen efter passning från Janne Rintala.

ANNONS

Där går paussignalen och hemmalaget VSK leder alltså med hela 5-1. Odiskutabelt! Frånsett inledningen, där Vänersborg gjorde 1-0 och var ett stolpskott från 2-0, har Västerås totalkontrollerat matchen. IFK har mycket boll men hittar inte ytorna på motståndarens planhalva. Det tar tvärstopp helt enkelt. Och när tillfälle ges sticker VSK i vassa attacker som alltså har resulterat i fem mål redan före paus. Är det ett mot slutspel uppväxlat Västerås vi ser redan nu?

Notabelt i övrigt är att Vänersborg noterat sex raka förluster i ABB Arena Syd – innan dagens match. Det lär alltså bli en sjunde raka nu. Två gånger på 14 försök i hallen har IFK vunnit – 9 februari 2010 (8-5) och den 16 februari 2014 med smått otroliga 9-3! Detta i den första SM-kvartsfinalen mot grönvitt.

Där är den andra halvleken igång!

47 min: MÅÅÅL! Smakstart för IFK som gör 5-2 direkt, målskytt Joakim Hedqvist på passning från Pavel Bulatov. En strimma hopp har därmed tänts i det blåvita lägret.

52 min: Straff VSK. Anders Bruun skjuter miktt i famnen på David Borvall som alltså räddar.

53 min: MÅÅÅL! Gör man inte mål på straff så gör man mål på vanligt sätt. VSK ökar på sin ledning genom Jakob Bucht.

ANNONS

IFK inledde halvleken mycket piggt, fick sitt efterlängtade reduceringsmål men nu har VSK återtagit kontrollen igen och 6-2-målet var naturligtvis mycket viktigt för hemmalaget. Snart en kvart spelad av den andra akten.

60 min: MÅÅÅL! 7-2 till Västerås, Simon Janssontar ner en lång lyra från Janne Rintalaoch Simon Blomqvist tappar markeringen.

63 min: MÅÅÅL! 8-2 till VSK genom Tobias Holmberg som har öppet mål efter Mikael Olssons framspelning. Vi snackar just nu om utspelning!!!

70 min: Sergej Lomanov skjuter, Andreas Bergwall kastar sig och räddar.

71 min: MÅÅÅL! 9-2 till hemmalaget som öser på. Målskytt Simon Jansson som bryter in från höger och skjuter, hårt uppvaktad av IFK-försvarare. Men skottet går i mål. Nu jagar Mesta Mästarna tvåsiffrigt!

Dagens publiksiffra: 1 379.

74 min: Alexander Zitouni i IFK tappar humöret, vevar med näven mot Simon Jansson och får tio minuter.

76 min: MÅÅÅL! 9-3 nu och målskytt är Emil Viklund som skjuter ett hårt skott från högerposition.

82 min: Straff VSK sedan Borvall fällt Jonas Nilsson. Men Borvall räddar på nytt Anders Bruuns straff.

Där är matchen slut och Västerås besegrar Vänersborg med 9-3. Siffrorna talar sitt tydliga språk, lägg på minnet att VSK även brände två straffar. Västerås visar mästartakter, Vänersborg egentligen ingenting.

ANNONS

Matchfakta Västerås-Vänersborg 9-3 (5-1) Målen: 0-1 (7) Mikko Lukkarila, 1-1 (10) Emil Juhlén, 2-1 (14) Ted Bergström, 3-1 (31) Jonas Nilsson, 4-1 (38) Jonas Nilsson, 5-1 (45+2) Jakob Bucht, 5-2 (47) Joakim Hedqvist, 6-2 (53) Jakob Bucht, 7-2 (60) Simon Jansson, 8-2 (63) Tobias Holmberg, 9-2 (71) Simon Jansson, 9-3 (76) Emil Viklund. Utvisningar, VSK: 2x10 min. IFK: 3x10 min. Hörnor: 8-3. Domare: Niclas Skoog. Publik: 1 379. Så spelade IFK: David Borvall – Robin Lundqvist, Richard Kamperin Wallin, Simon Blomqvist, Pavel Bulatov, Felix Pherson – Sergej Lomanov, Alexander Zitouni, Emil Viklund – Johan Koch, Joakim Hedqvist. Avbytare: Olle Berglund, Nikita Ivanov, Mikko Lukkarila, Markus Johansson (mv).

ANNONS