IFK hade målkalas hemma mot Sirius

Ena dagen är det nio insläppta, nästa nio mål framåt. Det är inte lätt att räkna på IFK Vänersborg just nu. – Vi gör mycket bra, sånt som vi tränat på, tyckte tränaren Magnus Nordin.

|

Sergej Lomanov gjorde tre mål och Joakim Hedqvist två, i så motto var mycket sig likt även under onsdagskvällen, men Nikita Ivanovs passningsspel var en ny ingrediens. Det är ingen hemlighet att den ryske speedkulan, mest på grund av språkförbistringar, haft svårt att ta till sig hur tränarparet Nordin-Anders Uhlin vill att han ska uppträda i matcherna. Lösningen blev att ta tolkhjälp av Alexei Kurochkin, den före detta Gripen-spelaren, som fanns med vid genomgången dagen innan match för att hjälpa till med översättningen. – Och Nikita visade att han har förstått, sa Nordin belåtet, medveten om vilket ess han sitter på i form av Ivanovs skridskoåkning, men samtidigt inte fått riktigt betalt för. Inte förrän mot Sirius. Nu öppnade Ivanov med ett lyft som helt friställde Joakim Hedqvist (1-0), stod själv för 3-0, och avslutade med att friställa Robin Öhrlund (8-2). Tränarparet Nordin-Uhlin har inledningsvis varit försiktiga med att flytta om sina pjäser på spelplanen, men valde nu att göra ett par ändringar: Den mest iögonfallande att Emil Viklund var tillbaka på positionen som vänsterhalv, samtidigt som Felix Pherson fick byta kant till den högra. Utfallet? – Det ska vi utvärdera, sa Nordin. Klart är i alla fall att Viklund såg ut att trivas bättre på sin kant än Pherson på den högra. Tremålsledning i paus gav ett gynnsamt läge inför andra halvlek, men Sirius behövde bara sex minuter för att (nästan) äta upp hela försprånget. Samtidigt var det enda gången under de 90 minuterna som IFK kändes lite svajigt, men med Joakim Hedqvists mål (4-2) infann sig lugnet igen. – De här lagen är med i 60-70 minuter, sen går snöret, påpekade Nordin, och det var också vad som hände. När IFK-målisen David Borvall dessutom (vid ställningen 5-2) klarade ett friläge med Sirius unge Edward Sigfridsson var det som om luften gick ur gästerna, och hemmalaget kunde, via fyra mål inom loppet av bara sex minuter, gå ifrån till en komfortabel seger. – Vi får några fina omställningar, och det är viktigt att ha med sig när vi möter de bästa lagen, då kommer det att gå fort. Tremålsskytten Sergej Lomanov fick priset som Matchens lirare.

TTELA-Sportens direktrapportering från matchen:

Där är matchen igång.

3 min: Bortdömt mål för IFK. Mikko Lukkarila lyfterklubban på en Sirius-spelare när denne skaslå undan bollen.

9 min: MÅÅÅL! 1-0 till hemmalaget, Joakim Hedqvist tar ned en lyra från Nikita Ivanov från egen planhalva och avslutar kliniskt. Fin start för IFK som öppnat ganska bra.

11 min: MÅÅÅL! 2-0 på hörna, målskytt Sergej Lomanov.

25 minuter spelade i Arena Vänersborg och efter Vänersborgs två snabba mål har inte mycket hänt. IFK har medvetet, eller omedvetet, gått ner i tempo vilket har gjort att Sirius har lite mera boll. Men få målchanser så här långt i matchen.

28 min: Jätteläge för Sirius efter ett fint anfall, men junioren Edward Sigfridsson skjuter över.

32 min: EmilViklund i hemmalaget i dribblingstagen, men chansen rinner ut i sanden.

34 min: Mikko Lukkarila tar ner lyra, kommer lite nära Sirius-målvakten och liberon Victor Lundberg kan avstyra till hörna. Bra chans.

44 min: MÅÅÅL! 3-0 till hemmalaget genom Nikita Ivanov som spelas fram av Sergej Lomanov. Skottet ur liten vinkel, men oerhört välplacerat.

Första halvlek slut. Vänersborg leder med 3-0.

Ingen stor match rent spelmässigt sett så här långt. IFK fick tidigt en 2-0-ledning och verkade spela mycket på resultatet. Sirius försökte men skapade få möjligheter. 3-0-målet i halvlekens slutsekunder naturligtvis oerhört viktigt för IFK – och knäckande för Uppsalalaget.

Där den andra halvleken igång.

47 min: MÅÅÅL! Snabb reducering av Sirius genom Jonas Peuhkuri som bryter igenom IFK-försvaret och prickar in bollen.

51 min: MÅÅÅL! Ny reducering av Sirius, nu på hörna av Teemu Määttä. Smakstart för Sirius på den andra halvleken. IFK är skakat.

54 min: Lars Fall, Sirius, 10 min.

60 min: MÅÅÅL! 4-2 till IFK genom skyttekungen Joakim Hedqvist som klipper till från långt håll, Henrik Kjellsson kastar sig men når inte bollen. Ett mycket viktigt mål för Kamraterna.

65 min: MÅÅÅL! 5-2 till Vänersborg efter ett mycket grannt anfall där hemmalaget kom på bredfront efter en snabb omställning. Emil Viklund sist på bollen efter en snygg dragning och målskott.

65 min: Timeout begärd av Sirius.

68 min: Friläge för Sirius, men David Borvall klarar Edward Sigfridssons skott.

76 min: MÅÅÅL! Ett fantastiskt mål av Sergej Lomanov som dribblar in i straffområdet, hakas upp vid kortlinjen men skjuter med enhandsgrepp bollen i nät ur ingen vinkel alls.

Dagens publiksiffra: 1 572.

78 min: MÅÅÅL! 7-2 till Vänersborg genom Emil Viklund som petar in en hörnretur efter skott signerat Mikko Lukkarila.

80 min: MÅÅÅL! Nu ramlar målen in med jämna mellanrum. IFK gör 8-2 genom Robin Öhrlund efter fint förarbete av Nikita Ivanov.

82 min: MÅÅÅL! 9-2 till Vänersborg som nu gjort fyra mål inom loppet av sex minuter. Målskytt denna gång: Sergej Lomanov efter förarbete av Emil Viklund.

Där är matchen slut. Vänersborg-Sirius 9-2.

Matchfakta Vänersborg-Sirius 9-2 (3-0) Målen: 1-0 (9) Joakim Hedqvist, 2-0 (11) Sergej Lomanov, hörna, 3-0 (44) Nikita Ivanov, 3-1 (47) Jonas Peuhkuri, 3-2 (51) Teemu Määttä, hörna, 4-2 (60) Joakim Hedqvist, 5-2 (65) Emil Viklund, 6-2 (76) Sergej Lomanov, 7-2 (78) Emil Viklund, 8-2 (80) Robin Öhrlund, 9-2 (82) Sergej Lomanov. Utvisningar, IFK: 1x10 min. Sirius: 1x10 min. Hörnor: 11-8. Domare: Andreas Broberg. Publik: 1 572. Så spelade IFK: David Borvall – Felix Pherson, Richard Kamperin Wallin, Simon Blomqvist, Pavel Bulatov, Emil Viklund – Alexander Zitouni, Johan Koch – Sergej Lomanov, Mikko Lukkarila, Joakim Hedqvist. Avbytare: Olle Berglund, Robin Lundqvist, Nikita Ivanov, Robin Öhrlund, Markus Johansson (mv).