IFK Vänersborgs libero och lagkapten Simon Blomqvist har ingen tur med straffarna just nu, och fick dessutom se IFK snuvas på en på tilläggstid i sin jakt på kvittering mot Västerås.
IFK Vänersborgs libero och lagkapten Simon Blomqvist har ingen tur med straffarna just nu, och fick dessutom se IFK snuvas på en på tilläggstid i sin jakt på kvittering mot Västerås. Bild: SEBASTIAN LAMOTTE

IFK kom nära efter vildsint forcering

IFK Vänersborg forcerade vildsint i sin jakt på kvittering när Västerås Martin Landström nickade undan bollen.
– Jag vet inte om regelboken är annorlunda i den 90:e minuten än i den 30:e, frågade sig Simon Blomqvist, lagkaptenen. Nu kunde istället Västerås hålla undan, matchen slutade 4-3 (4-0).

ANNONS
|

IFK-spelarna Ilja Grachev och Adam Herou Löf stod kvar länge på isen i ABB Arena och diskuterade med domaren Jacob Liljegren och hans båda assisterande efter matchen.

Situationen det gällde kom på tilläggstid när Vänersborg jagade kvitteringsmål.

– Martin Landström får bollen i hjälmen, han hoppar och nickar undan den. Jag vet inte om regelboken är annorlunda i den 90:e minuten än i den 30:e, sa Simon Blomqvist.

IFK-kaptenen drog paralleller till kryssmötet (5-5) mot Broberg i tisdags, då Söderhamnsgänget fick straff för en liknande situation när bollen tog i hjälmen på just Blomqvist efter en halvtimmas spel.

Simon Blomqvist har förresten ingen tur med straffslagen för tillfället, när Christoffer Fagerström slog in VSK:s 1-0 så var det sedan domare Liljegren blåst för liggande spel på IFK-liberon.

ANNONS

Ändå början var det bara början på motigheterna för Vänersborg när Västerås snabbt skaffade sig 3-0, och Niklas Holopainen sedan brände ett öppet läge för IFK.

Robin Andersson hann dessutom med ett fjärde VSK-mål också innan Vänersborg fick möjlighet att prata ihop sig.

– Vi kom inte alls upp i nivå, det kändes som att vi blev lite överallt, säger Blomqvist.

Allt annat än avgjord

Den match som kändes avgjord redan i paus skulle dock visa sig vara allt annat än just det.

Adam Herou Löf med första reduceringsmålet och Vänersborg trummade på så till den grad att VSK-tränaren Michael Carlsson kände sig tvingad att ta timeout redan efter en kvart av andra halvlek.

– På nåt sätt lyckades vi samla kraft, fortsätter Simon Blomqvist.

Och när Joakim ”Kimmen” Johansson till slut hittade rätt på en hörna (IFK hade 15 stycken totalt), och Emil Viklund skickade iväg en missil för 4-3, så var Västerås i gungning.

– Vi tar med oss vår andra halvlek, det är så vi vill spela, säger Blomqvist, som dock fick se Västerås hålla undan när signalen för straff uteblev på tilläggstiden.

Ingen fara med Lukas

Nu gör elitserien uppehåll för landslagsturneringen i Karlstad och VM-spel för P19-landslaget.

Till den är IFK:s Lukas Forsström uttagen, och det var de som höll andan när IFK-spelaren brakade in i väggen bakom VSK-målvakten Henrik Kjellsson.

ANNONS

På väg hem från Västerås kom dock lugnande besked från Forsström själv:

– Det var knät som fick sig en smäll, men med lite is så var det inga problem. Jag hade kunnat spela VM redan imorgon.

Matchen mot Västerås var också den sista för målvaktslånet Anton Svensson, som nu återgår till IFK Rättvik, allsvenska serieledaren.

– Rättvik ville ha tillbaka honom, och då fanns det ingen möjlighet för oss, säger klubbchefen Tobias Johansson.

Med tanke på att varken Kimmo Kyllönen eller Max Sundelius för dagen är i speldugligt skick kommer uppehållet (IFK spelar sin nästa match mot Hammarby den 25 januari) lägligt.

– Går det som vi hoppas så har vi tre målvakter då, det känns ändå stabilt, fortsätter Johansson.

Västerås-IFK Vänersborg 4-3 (4-0)

Elitserien

Målen: 1-0 (4) Christoffer Fagerström, straff, 2-0 (7) Tobias Holmberg, 3-0 (20) Christoffer Fagerström, 4-0 (41) Robin Andersson, 4-1 (50) Adam Herou Löf, 4-2 (76) Joakim Johansson, hörna, 4-3 (78) Emil Viklund.

Utvisning, Vänersborg: 1x10 min.

Hörnor: 6-15.

Domare: Jacob Liljegren.

Publik: 837.

Så startade IFK: Anton Svensson – Robin Lundqvist, Hugo Nyman, Simon Blomqvist, Joakim Johansson, Juho Liukkonen – Ilja Grachev, Adam Blomster, Adam Herou Löf – Emil Viklund, Linus Hagman.

Avbytare: Elliot Trygg (mv), Hugo Sjöling, Kalle Lempinen, Lukas Forsström, Niklas Holopainen.

Så här rapporterade TTELA-sporten om matchen:

ANNONS