Sergej Lomanov lämnade Jenisej i angeläget ärende, i akt och mening att bli svensk mästare, och det märktes mot Edsbyn att det ryska esset gått och väntat på att slutspelet ska börja

IFK mot Villa i kvartsfinal

IFK Vänersborg och Edsbyn får ursäkta, sista elitseriematchen var inget annat än 90 minuters väntan på slutspelsvalen. Väl där hamnade Ekvallen i Gustavsberg plötsligt i hela bandy-Sveriges fokus, när Villa Lidköpings tränare Johan Sixtensson förkunnade att: – Vi väljer Vänersborg.

|

IFK Vänersborg hade inget att spela för, Edsbyn lika lite när Villa Lidköping tidigt (2-0 efter 9.43) skaffade sig ledningen borta mot Tellus Då försvann ju även den på förhand lilla chansen för hälsingarna att bli seriesegrare. Och det märktes. Istället fick vi se två lag som lade i handbromsen, och inte verkade vilja riskera något inför det kommande slutspelet. Vilket fick förre IFK-spelaren Henric Bergius att i paus utbrista: – Nä, nu får det bli kaffe och macka så jag inte somnar! Så långt hade vi fått se Mattias Larsson, från nära håll och efter en hörna, vispa in halvlekens enda mål, och IFK-målvakten David Borvall visa sina färdigheter med ett par vassa benparader. Borvall med nytecknat tvåårskontrakt på fickan uppvaktades just av den anledningen före avslag, tillsammans med mångårige funktionären Bertil Aronsson, som fyllde 80 år tidigare i veckan. Däremot behövde vi inte vänta så länge förrän det blixtrade till i andra halvlek. Målskytt? Joakim Hedqvist förstås, på hörna det också, och fasta situationer alltid något för IFK att luta sig emot när spelet stundtals hackar. Samtidigt hade hemmalaget betydligt bättre fart på påkarna i andra halvlek, och hade redan efter kvarten spelad vaskat fram bra möjligheter genom både Sergej Lomanov och Nikita Ivanov. Men precis som IFK hade Edsbyn en duktig målvakt, den här gången Erik Persson, och de båda burväktarna var matchens två bästa spelare. Till slut fick dock även Persson kapitulera, tre gånger om (Mikko Lukkarila, Hedqvist på straff och Nikita Ivanov, och det gjorde att IFK:s seger till slut var helt välförtjänt. Och ett skönt kvitto att ha med sig in i slutspelet.

Matchfakta IFK Vänersborg-Edsbyn 4-1 (0-1) Målen: 0-1 (11) Mattias Larsson, hörna, 1-1 Joakim Hedqvist, hörna. 2-1 (73) Mikko Lukkarila, 3-1 (88) Joakim Hedqvist, straff, 4-1 (89) Nikita Ivanov. Utvisningar, IFK: 1x10 min. Edsbyn: 2x10 min. Hörnor: 10-11. Domare: Valdemar Olsson. Publik: 1637. Så spelade IFK: David Borvall – Robin Lundqvist, Richard Kamperin Wallin, Mathias Johansson, Pavel Bulatov, Felix Pherson – Simon Blomqvist, Johan Koch – Sergej Lomanov, Joakim Hedqvist, Emil Viklund. Avbytare: Markus Johansson (mv), Alexander Zitouni, Robin Öhrlund, Mikko Lukkarila, Nikita Ivanov.

Fakta: Så gjordes valen till SM-slutspelet Grupp A Villa Lidköping-IFK Vänersborg Bollnäs-Hammarby Speldagar för kvartsfinalerna: 23/2, 25/2, 27/2, 2/3, 4/3. Grupp B Edsbyn-Broberg/Söderhamn Sandviken-Västerås Speldagar för kvartsfinalerna: 24/2, 26/2, 28/2, 2/3, 4/3.