Jan-Olof Olsson, "Jolo" kallad, är ett nygammalt namn i IFK Vänersborgs styrelse, i går kväll valdes han till klubbens nye ordförande.
Jan-Olof Olsson, "Jolo" kallad, är ett nygammalt namn i IFK Vänersborgs styrelse, i går kväll valdes han till klubbens nye ordförande.

"Jolo" historisk som ny ordförande i IFK

IFK Vänersborg har fått ny ordförande. …Efter Johan Lundh kommer Jan-Olof Olsson, "Jolo" kallad. …– Ett naturligt mål är att bli en ledande förening i bandy-Sverige, säger han.

ANNONS
|

När Jan-Olof Olsson, 70, i går kväll och vid föreningens årsmöte, valdes till IFK Vänersborgs nye ordförande skrevs samtidigt ett stycke lokal idrottshistoria. "Jolo" är nämligen den ende som haft den positionen i både Vänersborgs IF och i IFK Vänersborg, låt vara ännu i bara några timmar hos den senare föreningen. Däremot har han varit styrelseledamot i IFK tidigare, under åren 2006-2009. Själv minns han kanske mest ett möte från 1977, då som ordförande i VIF, och där det stormade rätt rejält: – Jag höll i klubban när VIF beslutade att lägga ned bandyn, och vid ett parallellt möte bestämde sig IFK för att upphöra med fotbollen. Målsättningen då var att IFK skulle gå upp i allsvenskan i bandy. – Vi konstatera att IFK lyckats bättre än VIF, men fotbollen har ju en större konkurrens. Någon uttalad strategi från föreningens sida väntar han med att torgföra: – Den tar vi i den nya styrelsen först. Däremot vet han hur han kommer att leda i sin roll som ordförande: – Det gäller att skapa en vi-känsla och att ha en ödmjuk inställning, det här är ett stort lagarbete. Samtidigt som han redan nu pekar på vissa vitala delar: – Grunden är en bra ungdomsverksamhet, den måste vi få fart på igen, precis som tjej- och dambandyn, där är vi inte världsmästare. Själv har "Jolo" spelat bandy i både Vänersborgs IF, Blåsut, Sjuntorps IF och Upphärads IS, och han var även tränare på ungdomssidan i IFK under 1980-talet. – Vårt dåvarande P13-lag vann bland annat en turnering där Sovjets bästa ungdomslag deltog, och då ville Grigorij Granaturov, dåvarande presidenten i Internationella Bandyförbundet, att jag skulle följa med till Sovjet och bli tränare där. "Jolo" tackade nej...

ANNONS

Fakta: Nya styrelsen i IFK Vänersborg Ordförande Jan-Olof "Jolo" Olsson, vald på ett år. Ledamöter valda på två år Johan Svensson Leif Bengtsson Tommy Hjert Rikard Oswaldsson Morgan Henningsson Ledamöter valda på ett år Lennart Käck Camilla Hansson

ANNONS