Långsiktig plan för Joakim

Här är Joakim Hedqvist, med färskt tvåårskontrakt som spelare i (minst) två säsonger till med IFK Vänersborg, och med en avsiktsförklaring som gör honom till blåvit längre än så. – Min ambition är att jobba med sportsliga frågor och så småningom även att träna IFK.

ANNONS
|

Att skriva en så kallad avsiktsförklaring är något helt nytt i IFK Vänersborg, men nu passade föreningen på för att försäkra sig om Hedqvists tjänster även den dag som den aktiva karriären är över.

– "Jocke" lever bandy 24-7, och det vore förstås dumt av oss att släppa iväg honom. Det är något av en win-win situation, han vill jobba med bandy och vi vill ha honom kvar i föreningen, säger Tommy Hjert, sportsligt ansvarig.

Först kom dock Hjert och Hedqvist överens om ett nytt spelarkontrakt, "Jockes" tidigare var på 1+1 år och gällde till slutet av säsongen 2017/18.

– Men vi aktiverade aldrig plusåret, i stället har jag skrivit ett rakt avtal över två år, till och med 2018/19, säger IFK:s anfallsess.

ANNONS

Ovanligt men inte unikt för en spelare som fyller 40 senare i år. Bollnäs och landslagets libero Andreas Westh, som är årsbarn med Hedqvist, skrev till exempel nytt treårskontrakt med Giffarna alldeles i dagarna.

– Kroppen känns fräsch och föreningen vill att jag ska fortsätta spela, och man kanske inte ska titta så mycket i prästbetyget, mer för hur mycket man brinner för idrotten, menar Joakim.

Han är i dag marknadssäljare i föreningen, och kommer parallellt att redan nu börja titta på föreningens ungdomsverksamhet.

– Det måste finnas en röd tråd på ungdomssidan. Någon sådan finns inte riktigt just nu, men det finns utvecklingspotential, och där behöver föreningen ta ett omtag.

Hedqvist pekar direkt på två punkter:

... – Vi måste bli bättre på att utveckla våra egna talanger.

... – Och på att hitta de som finns i närområdet.

Ett närliggande exempel är målvakten Dennis Nilsson, som hämtats in från Surte i division 1, och Felix Callander från Sandvikens AIK.

Den senare norsk landslagsspelare och redan ett välkänt namn i IFK efter att han deltagit i både höstlovsbandy och sommarbandyskola.

Samtidigt gör Hedqvist själv ingen hemlighet av att han så småningom även vill träna IFK Vänersborgs A-lag, helt i linje med att han just nu genomgår Svenska Bandyförbundets elittränarutbildning.

ANNONS

Kurskamrater där är bland andra Rinat Shamsutov, Misja Sveshnikov, Lännart Nilzon och Jesper Larsson, den senare i dag ansvarig för IFK:s J18-20-verksamhet.

– Vi tar examen i december, säger Hedqvist.

ANNONS