Milstolpen: Fler tjejer än killar som börjar spela bandy i IFK Vänersborg

På bara ett par år har IFK Vänersborgs flickverksamhet blivit bland de största i svensk bandy – och satsningen har lett till att en milstolpe har nåtts. Nu är det fler tjejer än killar i klubbens bandyskola.
– Nu kan vi köra på samma premisser som pojkarna. Det kunde vi inte förut, säger Martin Frändberg, en av hjärnorna bakom IFK:s flicksatsning.

ANNONS
|

Det var för drygt åtta år sedan som IFK Vänersborgs satsning på flickbandyn tog fart. Martin Frändberg var en av ett par drivande personer som hade döttrar i klubbens bandyskola. Tjejernas intresse för sporten växte, men något flicklag att gå vidare till efter bandyskolans slut fanns inte i klubben.

Det skulle man ändra på.

– Vi jobbade väldigt hårt de första åren. Jag har någon bild från första poolspelet vi spelade och då var de sex-sju stycken. Sedan eskalerade det. Men vi fick fria tyglar att göra lite vad vi ville så vi var ute i skolan, tryckte upp egna lappar och startade inbjudningsträningar och sådant. Sedan när en del börjar så blir det att fler följer med och testar. På den vägen är det, men vi lade ned ett hårt jobb, säger Martin Frändberg.

ANNONS

Man gjorde också ett avgörande drag redan när tjejerna var i bandyskolan som Martin Frändberg tror var en stor nyckel till att man kunde slussa vidare fler spelare in i de startade flicklaget.

– Vi gjorde så att vi bröt ut dem ur bandyskolan på slutet och körde ”flickbandyskolan”. Det blev som ett lag. Då blev det som en introducering att ”det här är det gänget du kommer till om du kommer tillbaka nästa år”. Tjejerna kände en tillhörighet, tror jag.

”Ett piano som ska underhållas”

Sedan säsongen 2014/15 har IFK Vänersborgs flickverksamhet blivit en av bandysveriges största tillsammans med klubbar som Surte och Västerås. Man har också kunnat starta upp ett allsvenskt damlag som, trots att flera spelare inte är gamla nog för att köra moped, har chans att få kvala upp till elitserien.

Något som säkerligen kommer hjälpa till med att driva den utveckling som nu nått en milstolpe.

I det här årets upplaga av IFK Vänersborgs bandyskola är 49 procent av deltagarna killar.

51 procent är tjejer.

– Det är fler tjejer än killar som börjar. Det går väldigt bra. Jag ska inte säga att flickverksamheten är ett självspelande piano nu för det är ingenting som är självspelande, men ett piano som ska underhållas kan vi säga att det har blivit. Man behöver inte göra det där extra som vi gjorde för två-tre år sedan, säger Frändberg.

ANNONS

Han fortsätter sedan:

– Bandyskolan är överlägset största nyckeln till att vi är där vi är idag. Den är det viktigaste vi har i föreningen. Det blir väldigt lätt att peka på att det bara är barn som åker runt och har kul, men innan det är färdigt så är det de som blir våra seniorspelare. Ju fler vi har desto bättre är det, säger Martin Frändberg.

Tvingades börja i pojklag

En av a-lagsspelarna i IFK Vänersborg, som i allra högsta grad ligger bakom att man slåss om att få kvala till elitserien redan under klubbens första säsong, är hemvändaren Rut-Lina Berner.

Hon började själv inte spela bandy i så pass tidig ålder att hon varit en del av bandyskolan, men när hon till slut (likt övriga i hennes familj) drogs in i sporten så fanns inget annat alternativ än att spela i ett pojklag.

– Det var inget fel med att spela med killar, men jag tror att det var många som slutade för att det inte naturligt fanns något lag att spela i utan man var tvungen att söka sig någon annanstans om man ville spela i ett tjejlag, säger Rut-Lina Berner.

Hon tog sin egen karriär vidare till Kareby när hon började i gymnasiet och har därefter även spelat för Villa Lidköping, men när hon nu kommit tillbaka till IFK Vänersborg gillar hon utvecklingen från när hon flyttade.

ANNONS

– Att få den möjligheten som tjejerna får nu och att det är fler tjejer än killar som börjar spela just nu är väldigt roligt. Det är kul att tjejerna kan stanna kvar och spela i sin egen hemstad. Det är en stor fördel, säger Berner och fortsätter:

– Det är viktigt när man har ett damlag att det finns tjejer underifrån, men också viktigt för tjejerna att det finns damlag. Det ena behöver det andra.

Hur stor skillnad upplever du sedan du lämnade Vänersborg?

– Jättestor skillnad verkligen. Nu finns det ju flicklag som man ser åker iväg och spelar cuper och matcher. Att det kommit ett damlag också känns verkligen inte som att det bara är för något enstaka år. Det känns som att det finns alla förutsättningar för att på sikt kunna ta sig upp i seriesystemet, säger Rut-Lina Berner.

Könsfördelningen i IFK Vänersborg efter flicksatsningen

Bandyskolan: 51 procent flickor, 49 procent pojkar

Laget med flest pojkar: Pojkar 9 (31 spelare)

Laget med flest flickor: Flickor 16 (23 spelare)

Antal pojkar från bandyskolan upp till P17: 173 stycken.

Antal flickor från bandyskolan upp till F17: 130 stycken.

ANNONS