Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Schemat offentligt – IFK och Gripen möts i annandagsderby

Elitseriesäsongens spelschema är släppt – då står det klart att det blir annandagsmatch mellan IFK Vänersborg och Gripen Trollhättan.
Det är upplagt för publikfest.
– Det ska bli jävligt häftigt, säger Gripenkaptenen Felix Callander.

Under torsdagen släppte det svenska bandyförbundet spelschemat för elitseriesäsongen 2022/23. I och med det står det också klart när derbymatcherna mellan IFK Vänersborg och nykomlingarna Gripen Trollhättan kommer att spelas – och det är upplagt för folkfest.

IFK Vänersborg och Gripen Trollhättan kommer nämligen ställas mot varandra på ”bandyns nationaldag” den 26 december med IFK som hemmalag.

– Det ska bli jävligt häftigt med annandagsderby mot Vänersborg. Det är bra för bandyn i området och det vore kul om man kunde göra någonting stort av det. Det var längesen vi var uppe och nu är alla restriktioner borta så jag hoppas det görs ett bra evenemang av det, säger Gripens Felix Callander som själv har ett förflutet i IFK Vänersborg.

Viklund minns haveriet

IFK-spelaren Emil Viklund är också glad över att det blir derby mot Trollhättan på annandagen.

– Det är bara positivt och ska bli kul. Det är lite skillnad mot Sjöaremossen och att sitta i omklädningsrummet i 90 minuter i paus som vi fick göra förra året (ismaskinen gjorde hål i isen och orsakade ett rejält spelavbrott när IFK gästade Frillesås), säger Emil Viklund.

Det andra derbyt mellan lagen kommer att spelas ett par veckor tidigare. Gripen tar emot IFK i Slättbergshallen den 2 december, så lagen kommer att hinna känna på varandra innan det är dags för annandagsfesten.

– Blir det en jämn och het match där med mycket folk så är det klart att det kan bygga upp lite inför annandagen, säger Felix Callander.

Hoppas på fullsatt

IFK Vänersborgs publikrekord sattes år 2001 på Isstadion och det var i en match mot just Gripen Trollhättan. Den gången var 7 515 personer på plats och såg derbyt. IFK:s publikrekord i Arena Vänersborg ligger på 5 017 personer och slogs 2014 i en match mot Villa Lidköping.

– Det är ju önsketänkande från min sida, men det vore väldigt kul om det kunde bli fullsatt i arenan. Det känns inte omöjligt, säger Callander.

Emil Viklund på samma ämne:

– Vi får se lite hur intresset är. Det har ju gått ned lite efter pandemin, men innan den brukade det ju vara runt 4 000 i alla fall. Vi hoppas att det kommer mycket folk.

Gripen Trollhättan som är tillbaka i elitserien till den här säsongen kommer att få rejält tufft motstånd direkt. Faktum är att man inte kunde fått så mycket tuffare. Laget premiärspelar nämligen mot de regerande svenska mästarna Edsbyns IF hemma i Slättbergshallen den 29 oktober.

”Kanske bra?”

– Det blir mästarna mot mästarna eftersom vi vann allsvenskan. Nej, skämt åsido så kommer det såklart bli en rivstart och riktigt tufft. Edsbyn är ett fantastiskt bra lag och det känns som att de vinner guld hela tiden.

Är det bra eller dåligt att få Edsbyn i premiären?

– Man kan ju hoppas att de är lite ur form i början. De brukar ju ibland vara lite tröga i starten och sedan kommer de på slutet och vinner guldet, så det kanske är bra att få dem tidigt? Vi hoppas på det, säger Callander.

Börjar man längta lite till säsongen när spelschemat släpps?

– Det är klart man börjar bli sugen. Isen kommer ju i augusti och jag var faktiskt och började kolla på klubborna och skridskorna förra veckan så att de är redo, säger Felix Callander.

IFK:s Emil Viklund har inte riktigt kommit lika långt.

– Nej, inte ännu. Det är så långt kvar tills det är dags, säger Viklund.

IFK Vänersborg kommer likt Gripen att få inleda elitseriesäsongen på hemmaplan, men spelar redan den 28 oktober med Sirius som motståndare.

Här finns hela elitseriens spelschema för säsongen 2022/23.