Från sidan har Stig Bertilsson, Svenska Bandyförbundets förre ordförande, följt den hätska debatten kring sin efterträdare Per-Anders Gustafsson, och nu kräver han svar från de fyra ledamöter i valberedningen som vill få bort Gustafsson vid årsmötet den 5 september.
Från sidan har Stig Bertilsson, Svenska Bandyförbundets förre ordförande, följt den hätska debatten kring sin efterträdare Per-Anders Gustafsson, och nu kräver han svar från de fyra ledamöter i valberedningen som vill få bort Gustafsson vid årsmötet den 5 september.

Skarpt brev till valberedningen

Nu ger sig Stig Bertilsson, Svenska Bandyförbundets förre ordförande, in i debatten kring Per-Anders Gustafsson. Han gör det via ett skarpt formulerat brev till fyra av valberedningens ledamöter.

ANNONS
|

Att det stormar i svensk bandy har knappast undgått någon med intresse för sporten, och där striden i första hand gäller Svenska Bandyförbundets ordförande Per-Anders Gustafsson som en majoritet av valberedningens ledamöter vill ha bort vid årsmötet den 5 september.

Från sin dalsländska horisont, han är moderat kommunalråd i Bengtsfors, har Stig Bertilsson följt de olika turerna, och nu tar han själv bladet från munnen.

– Per-Anders Gustafsson är en mycket kunnig bandyledare, det vore djupt olyckligt om han tvingades bort, säger Bertilsson, som också bestämt vänder sig mot sättet som valberedningens majoritet agerar:

– Valberedningen har med sitt agerande lyckats dela bandy-Sverige i två just nu oförsonliga delar. Oavsett hur detta slutar så blir skadan mycket stor.

ANNONS

Skarpt formulerat brev

Bertilsson har även skrivit ett brev adresserat till Bo Häggkvist, Emma Kronberg, Thomas Zetterqvist och Jan-Eric Flink, kvartetten som vill ersätta Per-Anders Gustafsson efter bara ett år på posten.

Där skriver Bertilsson:

”... nu har ni gått långt utanför alla acceptabla gränser när det gäller hanteringen av det kommande ordförandevalet till Svenska Bandyförbundet! Det duger inte, utan är helt oförsvarligt, med de svepande påståenden som är riktade mot P-A G. Det som nu pågår riktat mot honom framstår närmast som ett justitiemord, det är ärekränkande och skadar honom allvarligt som person. Uttalanden om sexism, aggressivitet och att valberedningen ”avser också att gå in till Riksidrottsförbundet och vår Disciplinnämnd rörande oegentligheterna” är sådant som absolut inte får sväva omkring i luften utan måste preciseras och tydliggöras”.

Bakgrunden är det brev som de fyra i valberedningen ställt till Per-Anders Gustafsson och alla röstberättigade vid årsmötet, och som också figurerat i media vilket Bandypuls var först med att avslöja.

Och Bertilsson fortsätter:

”Sammantaget har ni i svepande ordalag målat upp en bild som, om det finns fakta bakom, så måste P-A G ges möjlighet att försvara sig och redovisa. Finns fakta och sanning i alla påståenden så utgår jag ifrån att då borde P-A G avgå och lämna utan strid men så sker ju tydligen inte och därmed står alla vi i bandy-Sverige undrande inför vad allt detta handlar om?”

ANNONS

”Hade våra duster”

Stig Bertilsson var ordförande i Svenska Bandyförbundet mellan 2014-2019, och Per-Anders Gustafsson var styrelseledamot under samma period.

– Vi hade våra duster, ibland skarpa sådana, men han har en stor kompetens. En kunnig bandyledare som lägger ner ett stort arbete och det vore djupt olyckligt om han tvingades bort, konstaterar Bertilsson.

Även damlandslaget i bandy ställer upp bakom Per-Anders Gustafsson, i ett brev underskrivet av deltagare i landslaget under 2017-2020 skriver man bland annat:

”Några av de negativa påstående som valberedning lagt fram gällande Per-Anders är att han har behandlat och bemött spelare samt ledare illa inom landslagsverksamheten. Kritik har också framförts att Per-Anders inte agerat jämlikt i sitt ledarskap.

Aktiva ledare och spelare i damlandslaget under de senaste tre tävlingssäsongerna där Per-Anders Gustavsson varit delaktig vid läger och turneringar delar inte valberedningens uppfattning kring ovanstående påståenden att detta skulle ha uppträtts inom damlandslagsverksamheten. Vid samtliga sammankomster med damlandslaget där Per-Anders har varit på plats, har han uppträtt exemplariskt mot ledare och spelare. Det har inte funnits några antydningar till att Per-Anders skulle ha varit fördömande eller kränkande mot några ledare eller spelare under de tre senaste tävlingssäsongerna”.

Bandyförbundets årsmöte den 5 september där Jesper Kärrbrink, valberedningens förslag till ordförande, kommer att ställas mot Per-Anders Gustafsson, har alla möjligheter att bli stormigt.

ANNONS

Klart är att den infekterade debatten alldeles oavsett utgången har delat bandy-Sverige i två delar.

Fotnot: I valberedningen ingår även Dan Kjellson, Vänersborg, och Ingemar Sixtensson, Lidköping (adjungerad).

ANNONS