Joakim Hedqvist dundrade in fyra mål (två straffar och två hörnor), men det hjälpte inte när Vetlanda stod för dubbelt så många.

Svag omstart efter VM-uppehållet

Träningarna under uppehållet hade varit bra, men insatsen mot Vetlanda reste mest frågetecken. Joakim Hedqvist fick inte bli matchvinnare trots fyra mål. – Det syntes att vi inte spelat match på ett tag, tyckte IFK Vänersborgs tränare Magnus Nordin.

|

Fem VM-spelare blev två när hemmalaget kom till spel utan Alexander Zitouni (USA) och Mikko Lukkarila (Finland) samtidigt som Vetlandas världsmästare Johan Löfstedt var kvar i Småland. Istället var det den ratade Sergej Lomanov som öppnade målskyttet, mot vad som verkar vara hans absoluta favoritmotstånd, och Joakim Hedqvist fyllde på med sitt första mål (hörna) i matchen. Så långt (36 minuter) allt väl för de blåvita, men det kan gå fort i bandy, riktigt fort. IFK hade läge för 3-0, när Nikita Ivanov stoppades av en mästerlig brytning av VBK:s libero Mikael Nilsson, och på spelvändningen som följde reducerade Daniel Johansson. Tre minuter senare var det dags igen, IFK-försvaret gick bort sig och samme Johansson kunde åka in med kvitteringen. Och det sista som hände i halvleken var ett tredje Vetlanda-mål, Tuomas Mokko på hörna. På detta svarade IFK med ett andra hörnmål av Joakim Hedqvist (3-3), men en delvis nykomponerad backlinje var inte i sina rätta positioner när Daniel Johansson (hans tredje mål) obehindrat kunde åka rakt fram till David Borvall. Till den andra halvleken valde tränarparet Magnus Nordin- Anders Uhlin att spela Olle Berglund som vänsterhalv och ge Emil Viklund en offensivare roll. Men det gav ingen effekt, efter att Joakim Hedqvist gjort sitt fjärde mål (5-4) svarade Vetlanda med fyra raka mål sedan den blåvita försvarsmuren rämnat nästan helt och hållet. – När vi hade gjort 5-4 stod vi bara och väntade på sexan, istället får de göra ett par enkla mål, när vi inte lyckas gå loss blir vi avvaktande, tyckte Nordin. IFK:s timeout, vid ställningen 5-5, innebar inte heller någon ändrad matchbild. – Meningen var att vi skulle flytta Nikita högre upp i banan och få tryck, men vi kom aldrig dit, de gjorde ju mål direkt. Vetlanda, som plötsligt har fått åtminstone lite smak på slutspel igen, satte tre på raken och vann till slut vad som måste betecknas som välförtjänt. Felix Pherson kom inte till spel på grund av förkylning, och lördagens träning avgör vilka spelare som är disponibla till söndagens bortamöte med Tillberga. Fotnot: När IFK Vänersborg vann bortamatchen med 6-5 stod Sergej Lomanov för fyra av målen.

Matchfakta Vänersborg-Vetlanda 5-8 (2-3) Målen: 1-0 (4) Sergej Lomanov, 2-0 (19) Joakim Hedqvist, hörna, 2-1 (37) Daniel Johansson, 2-2 (40) Daniel Johansson, 2-3 (45+1) Tuomas Mokko, hörna, 3-3 (46) Joakim Hedqvist, hörna, 3-4 (51) Daniel Johansson, 4-4 (62) Joakim Hedqvist, straff, 5-4 (69) Joakim Hedqvist, straff, 5-5 (84) Joakim Andersson, straff, 5-6 (88) Daniel Johansson, 5-7 (89) Joakim Andersson, 5-8 (90+4) Patrik Johansson Utvisningar, IFK: 2x10 min. Vetlanda: 2x10 min, 1x5 min. Hörnor: 8-4. Domare: Jacob Liljegren. Publik: 1 717. Så spelade IFK: David Borvall – Robin Lundqvist, Richard Kamperin Wallin, Mathias Johansson, Pavel Bulatov, Emil Viklund – Johan Koch, Simon Blomqvist – Sergej Lomanov, Nikita Ivanov, Joakim Hedqvist. Avbytare: Adam Kristoffersson (mv), Adam Herou Löf, Olle Berglund, Alexander Mayborn, Robin Öhrlund.