Sverige vill arrangera bandy-VM redan i vår: ”Är viktigt”

Ett bandy-VM i Sverige redan våren 2023 kan bli verklighet. En intresseanmälan har skickats ut från Svenska Bandyförbundet till sju andra nationer där Ryssland inte är en av dem.
– Det skulle skicka bra signaler om vi kunde visa att bandyn kan vara ”business as usual” utan Ryssland, säger förbundets generalsekreterare Pär Gustafsson.

ANNONS
|

Det har varit uppehåll sedan 2019 med anledning av både coronapandemin och Rysslands invasion av Ukraina, men nu kan ett nytt bandy-VM vara på gång redan till månadsskiftet mars-april 2023.

Det är det Svenska Bandyförbundet som har tagit initiativ till att få i gång mästerskapsbandyn igen.

– Vi har sagt att vi är väldigt intresserade av att få i gång vår internationella verksamhet och såklart är ett seniormästerskap på herrsidan en viktig del i det. Vi har gått ut med en intressekoll hos övriga nationer för att se hur intresset ser ut och nu avvaktar vi för att se hur de andra ser på det, säger generalsekreteraren Pär Gustafsson som sitter stationerad i Vänersborg.

ANNONS

”Viktigt för våra ungdomar”

Det är Finland, Norge, Kazakstan, USA, Tyskland, Estland och Ungern som det svenska förbundet hört av sig till i hopp om att kunna styra upp ett mästerskap till våren.

Gustafsson pekar på flera faktorer till varför det är viktigt att komma i gång med den internationella bandyn igen.

– Landslagen är viktiga för både eliten och bredden. Dels för de som strävar efter att komma med och som vill ut och mäta sig med sitt landslag och mäta sig med de allra bästa spelarna. För bredden är det också viktigt och då främst för våra ungdomar som får se sina idoler spelar matcher ihop, säger Gustafsson och fortsätter:

– Vi tycker också att det skulle skicka väldigt bra signaler att bandyn kan vara ”business as usual” även utan Ryssland som krigar i Ukraina.

Så många behövs

Ryssland har dock fortsatt flera representanter i inte minst det internationella bandyförbundet FIB. Det skapar lite andra förutsättningar för att arrangera ett mästerskap där rysk medverkan uteblir och det kan bli aktuellt för de deltagande nationerna att behöva täcka sina egna kostnader.

Kan det stoppa de mindre bandynationerna?

– Naturligtvis blir ekonomin en fråga i det här, men vi är ändå försiktigt optimistiska att det i slutändan ska kunna bli någonting, säger Pär Gustafsson.

ANNONS

Hur många nationer behöver tacka ja för att ni ska kunna köra ett VM?

– Vi skulle gärna se att det blir fyra-fem stycken i alla fall. Gärna ännu fler, men det beror på hur nationerna ser på det med ekonomin och de bitarna. Vi hoppas på så många som möjligt, säger Gustafsson.

De tillfrågade länderna har en vecka på sig att lämna besked och väldigt kort därefter vill bandyförbundet fatta ett beslut för att kunna börja förberedelserna som krävs för ett mästerskap.

Det finns redan nu planer på var i Sverige som det eventuella VM:et skulle placeras.

– Det är ingenting som jag kan delge nu, men det är klart att vi börjat spåna på det beroende på vad vi får för svar på vår intresseenkät, säger Pär Gustafsson.

ANNONS