Tack och hej, Gripen - här är lagen ni möter i allsvenskan

Gripen vann den avslutande kvalmatchen till elitserien med 5-4 (1-1) hemma mot Falu BS. Men nu väntar spel i nya allsvenskan.

|

Det stod en tredjeplats i kvalgruppen på spel när Gripen/Trollhättan tog emot Falu BS hemma i säsongsepilogen. En tredjeplats som i händelse av att två elitserielag inte klarar licensen kan ge en plats i elitserien.

Falu BS inledde piggast och tog ledningen redan efter en dryg minuts spel. Mikael Pettersson tilläts att köra solokvist genom ett passivt Gripenförsvar och slog enkelt in 0-1.

Eetu Peuhkuri kvitterade på en hörnretur i mitten av halvleken och 1-1 stod sig in i halvtidsvilan i en avslagen första halvlek där det såg viljelöst och omotiverat ut från hemmalagets sida.

Inte blev det mycket bättre efter vilan. Falu BS gjorde både 1-2 och 1-3 genom Axel Jansson, sedan hemmaförsvaret återigen agerat passivt.

Henrik Larssons reducering med ett skott upp i krysset efter en halvtimme gav hemmalaget nytt hopp och när Adam Rudell kvitterade på en snygg genomskärare ett par minuter senare såg Gripen ut att kunna vända på matchen.

Oskar Larsson satte sedan 4-3, men jublet tystnade när domaren dömde bort målet eftersom han ansåg att målvakten hade bollen i händerna innan Larsson sköt in den.

Istället 3-4 på en spelomställning där Jesper Hvornum fick tid på sig och avslutade resolut med ett otagbart skott från nära håll.

Men det var Gripen som fick sista ordet i den här matchen.

Adam Rudell kvitterade till 4-4 på hörna, snyggt framspelad av Viktor Nordmark med kvarten kvar och samme Nordmark avslutade sedan Gripens tvååriga sejour i elitserien med att slå in 5-4, även det på hörna med sju minuter kvar av ordinarie matchtid.

Segern gav Gripen tredjeplatsen i kvalgruppen, men det ska mycket till om det ska bli spel i elitserien nästa år.

Två lag som är kvalificerade för elitserien måste förlora elitlicensen och det är inte sannolikt.

Ljusdal är bästa kvaltrea, eftersom de tog åtta poäng i den andra kvalgruppen till elitserien.

Matchen mot Falu BS var Eetu Peuhkuris sista med Gripengänget.

– Jag har jobb hemma i Finland från april månad och jag åker hem på tisdag. Men det är ingenting nytt i sig, jag gjorde likadant förra året när jag spelade i Broberg.

Peuhkuri återvänder gärna till Sverige nästa säsong. Men det blir inte i Gripen.

– Det har ingenting med Gripen att göra. Jag vill spela i elitserien helt enkelt, säger Peuhkuri, som lämnar alla dörrar öppna om vilket lag som det kan tänkas bli.

Även tränaren Ari Holopainen har gjort klart med att han lämnar Gripen.

Matchfakta

Kval till elitserien:

Gripen/Trollhättan-Falu BS 5-4 (1-1)

Målen: 1-0 (2) Mikael Petterson, 1-1 (21) Eetu Peuhkuri, 1-2 (47) Axel Jansson, 1-3 (55) Axel Jansson, 2-3 (59) Henrik Larsson, 3-3 (62) Adam Rudell, 3-4 (68) Jesper Hvornum, 4-4 (74) Adam Rudell, 5-4 (83) Viktor Nordmark.

Utvisningar, Gripen: 3x10