Marcus Berg (i vitt) och hans Al Ain har fotbollsvärldens blickar på sig inför finalen mot Real Madrid i klubblags-VM.
Marcus Berg (i vitt) och hans Al Ain har fotbollsvärldens blickar på sig inför finalen mot Real Madrid i klubblags-VM.

Berg inför finalen: "Allt är möjligt"

Oceaniska mästaren, afrikanska mästaren och sydamerikanska mästaren har besegrats. Nu är den europeiska mästaren Real Madrid det enda som står mellan Marcus Berg och en VM-buckla.

ANNONS
|

Senaste gången en svensk spelade en final i klubblags-VM var 2009 när Zlatan Ibrahimovic och Barcelona vann finalen mot argentinska Estudiantes efter förlängning.

Då höll den spanska favoriten.

Om vi ska få en ny svensk världsmästare på lördag så måste dock en spansk favorit snarare falla.

Att trefaldigt regerande Champions League-mästaren Real Madrid går in med ett tungt favoritskap i mötet med Al Ain är inget som Marcus Berg hymlar med.

- Real Madrid är ett starkt lag fyllt med kända namn och är garanterat favoriter. Men allt är möjligt i fotboll. Förra året spelade Al Jazira (semifinalist från Förenade Arabemiraten 2017) bra mot dem här. Om vi spelar bra har vi kanske en chans, säger Al Ain-anfallaren till Fifas webbplats för finalen i Förenade Arabemiraten.

ANNONS

"Det här var vår dröm"

Till skillnad från övriga kombattanter i turneringen, som alla kvalificerat sig genom att vinna sina respektive kontinenters klubbmästerskap, är Al Ain där i egenskap av representant för värdnationen efter att ha vunnit den inhemska ligan.

Det har dock inte hindrat laget från att ta sig igenom en lång och krokig väg till finalen.

Först vändes 0–3 till 3–3 och vinst på straffläggning mot Wellington från Nya Zeeland. Det följdes av en mer komfortabel seger (3–0) mot Esperance från Tunisien och därefter en sensationell seger på straffar mot argentinska storlaget River Plate i semifinalen.

- Det här var vår dröm från allra första början, från stunden vi vann ligatiteln. Men alla våra motståndare är mästare i en världsdel så, på papper, så förväntades vi inte gå så långt. Men vi har visat vad vi kan göra. Laget förtjänar att vara i final, säger Berg

Ett oförglömligt år

Svensken inledde de två första matcherna från bänken efter att ha känt sig krasslig i inledningen av mästerskapet.

Likväl har han stått för mål både mot Wellington och mot River Plate – vilket bygger upp för ett fint avslut på ett fint fotbollsår för landslagsanfallaren, som även innehöll en kvartsfinalplats i VM i Ryssland i somras.

ANNONS

- Det har varit ett fantastiskt år för min karriär. Efter landslagets framgång i Ryssland så njuter jag nu av den här erfarenheten med Al Ain. Det här är ett år jag alltid kommer komma ihåg, men det är inte över än.

TT

Fakta: Klubblags-VM

Det allra första klubblags-VM spelades 2000 i Brasilien, men lades sedan på is fram till 2005, då turneringen fick dess nuvarande format, och har sedan dess spelats varje år i december.

Champions League-mästarna från varje kontinent, samt ligamästaren från värdnationen, gör upp om titeln som världens bästa klubblag i utslagsmatcher, där de europeiska och sydamerikanska mästarlagen går in först i semifinalstadiet. Turneringen spelas i år, likt förra året, i Förenade Arabemiraten.

Senaste gången ett icke-europeiskt lag vann turneringen var 2012 när brasilianska Corinthians besegrade Chelsea i finalen.

Alla segrare:

2000: Corinthians, Brasilien (4–3 efter straffar i finalen mot Vasco da Gama, Brasilien)

2005: Sao Paulo, Brasilien (1–0 mot Liverpool)

2006: Internacional, Brasilien (1–0 mot Barcelona)

2007: AC Milan (4–2 mot Boca Juniors, Argentina)

2008: Manchester United (1–0 mot LDU Quito, Ecuador)

2009: Barcelona (2–1 efter förlängning mot Estudiantes, Argentina)

2010: Inter (3–0 mot TP Mazembe, Kongo)

2011: Barcelona (4–0 mot Santos, Brasilien)

2012: Corinthians (1–0 mot Chelsea)

2013: Bayern München (2–0 mot Raja Casablanca, Marocko)

2014: Real Madrid (2–0 mot San Lorenzo, Argentina)

2015: Barcelona (3–0 mot River Plate, Argentina)

2016: Real Madrid (4–2 efter förlängning mot Kashima, Japan)

2017: Real Madrid (1–0 mot Gremio, Brasilien)

ANNONS