Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Barn och unga födda 2005 eller senare får inte spela matcher från och med 1 mars. Bild: NILS JAKOBSSON
Barn och unga födda 2005 eller senare får inte spela matcher från och med 1 mars. Bild: NILS JAKOBSSON

Beskedet – inga matcher för barn och ungdomar

Idrottslag som inte är elit har under en tid stoppats från att spela cuper och matcher. Undantaget har varit lag med spelare födda 2005 eller senare.
Från den 1 mars stoppas även ungdomarna.
– Läget är allvarligt, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet i ett pressmeddelande.

Coronaläget fortsätter vara allvarligt i samhället och nu har Folkhälsomyndigheten fattat beslut på nytt.

Idrottsrörelsen bör helt avstå från att arrangera eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar (gäller inte elitidrott där utövarna är professionella). Den saken är fastslagen sedan tidigare, men då har enstaka tävlingar eller matcher för barn födda 2005 eller senare varit undantag.

Från och med 1 mars är den gruppen inget undantag längre. Då får inte heller barn och ungdomar spela matcher. De nya direktiven gäller tills dess att coronaläget i landet ser ljusare ut.

– Idrott och träning är viktigt, men tävlingar får komma senare, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson på FHM:s pressträff under tisdagen.

LÄS MER: Ungdomscup kan ställas in igen

Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet, menar att det är av högsta vikt att ansvar tas inom idrottsrörelsen i det rådande läget.

– Läget är allvarligt och det är oerhört viktigt att idrottsrörelsen fortsätter följa allmänna råd och rekommendationer för att undvika smittspridning. Många inom idrottsrörelsen har tagit stort ansvar. Tyvärr har vi exempel inom idrottsfamiljen där inte alla helt följt de råd och rekommendationer som finns. Idrottsrörelsen har fått ett förtroende att hålla igång viss verksamhet, ett förtroende vi ska vårda, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet enligt i ett pressmeddelande.

”Vi längtar alla”

Riksidrottsförbundet uppmanar idrottsförbund, föreningar, aktiva och ledare att säkerställa att verksamheten genomförs i enlighet med gällande rekommendationer.

– Vi längtar alla till att vi kan återgå till det som var innan pandemin men läget medför att vi nu tyvärr inte kan anordna enstaka matcher och tävlingar men kan fortsätta träna, säger Björn Eriksson.

Han fortsätter sedan:

– Vi vet alla att idrottsrörelsen fyller en viktig funktion och för många barn och unga är det helt avgörande att få komma till sin träning, till sin grupp eller lag och få ta del av den viktiga gemenskapen. För många är sporren att få mötas i tävling eller match och det ställer krav hos våra ideella ledare att nu fortsatt entusiasmera medlemmarna så att vi kan behålla dem även efter pandemin, säger Björn Eriksson.

LÄS MER: Klubbchefen efter beskedet: ”Sitter inte med hakan i knäna”

Diskussioner förs också mellan Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet kring all form av tävlingsidrott. Enligt GP säger Björn Eriksson följande om den dialogen:

– Vi har överlagt med Folkhälsomyndigheten då det funnits ställen där det tolkats lite väl frikostigt. Det har inte längre varit frågan om enstaka matcher utan flera. Då gör man helt enkelt så att man tar bort den möjligheten och det är bara eliten som får spela. Det är ofta detta som händer när man tänjer på en regel, då drar man in den här möjligheten. Jag tycker naturligtvis att det är tråkigt, men för oss har träningen varit det viktigaste – att unga och barn rör på sig, säger Björn Eriksson till GP.