En glad men trött Stina Blackstenius mötte pressen vid Sveriges hotell i Parigné utanför Rennes dagen efter 2–1-segern i kvartsfinalen mot Tyskland i fotbolls-VM.
En glad men trött Stina Blackstenius mötte pressen vid Sveriges hotell i Parigné utanför Rennes dagen efter 2–1-segern i kvartsfinalen mot Tyskland i fotbolls-VM.

Blackstenius: "Det här man drömde om"

Fotbolls-VM började med prat om måltorka och stukat självförtroende. Det var då det. Nu har Stina Blackstenius avgjort två raka matcher och skickat Sverige till semifinal.

ANNONS
|

Stina Blackstenius går in i den andra halvan av 2019 med en helt annan känsla än för sex månader sedan.

Då var hon kvar i franska klubben Montpellier och självförtroendet hade försämrats i takt med att speltiden blev allt mindre kontinuerlig. Då hade hon också gått ett halvår utan att göra mål i landslaget.

Sedan har det hänt en del.

Blackstenius flyttade hem till tryggheten i Linköping i januari och fick igång målskyttet direkt i sin nygamla klubb. I landslaget har det gått trögare, måltorkan fortsatte genom hela VM:s gruppspel, och frågetecknen för anfallarens form blev allt större.

ANNONS

Men det var som sagt då det.

Bröt måltorkan

För när vi nu går in i juli månad kan 23-åringen titta tillbaka på en av sina bästa fotbollsveckor i karriären.

- Det var lite det här man kanske satt och drömde om. Men att man verkligen skulle stå här och ha en VM-semifinal och en medaljchans... det vet jag inte om jag hade vågat hoppas på. Absolut att det var en dröm, samtidigt som jag hela tiden har känt att det har varit något extra med det här laget. Jag trivs otroligt bra, säger Stina Blackstenius.

Hon gjorde matchens enda mål i åttondelsfinalen mot Kanada – hennes första i landslaget sedan den 7 juni 2018 – och satte också avgörande 2–1 i lördagens kvartsfinal mot Tyskland. Det senare innebar slutet på 24 år utan svenska segrar i mästerskapsmatcher mot Tyskland.

- Ett mål som betyder väldigt, väldigt mycket för mig personligen. Jag har haft det tungt och det var också längesen jag gjorde mål i landslaget, som vi har varit inne på. Att få göra mål både i förra matchen och i den här matchen är något som jag är otroligt glad över. Det är svårt att ta in, säger Stina Blackstenius.

ANNONS

Går för guld

Semifinalmotståndaren Nederländerna känner hon väl till. Inte minst från EM 2017 då nederländskorna tog guld och på vägen dit skickade hem Sverige i kvartsfinal.

- Det blir tufft. De är regerande Europamästare och har gjort ett väldigt bra VM hittills. De har otroligt bra spelare på varje position men nu när vi har gjort bra ifrån oss i avgörande matcher mot Kanada och Tyskland så tror jag absolut att vi kan göra det mot Holland också, trots förlusten i EM, säger Blackstenius.

Revanschlusten från två år sedan är en motivationskälla för Sverige, säger Blackstenius. Men det finns en bättre drivkraft.

- Det finns en känsla av att vi vill ha mer. Vi vill gå för det där guldet och då är Holland en del på vägen.

Parigné, TT:s utsända

ANNONS