Leonardo Bonucci med EM-pokalen firar guldet med det italienska landslaget.
Leonardo Bonucci med EM-pokalen firar guldet med det italienska landslaget. Bild: Andy Rain/AP/TT

Straffrysare gav Italien EM-guld

Italien är europeiska mästare i fotboll för första gången på 53 år. Guldet bärgades efter ett straffdrama där Gianluigi Donnarumma blev stor matchhjälte.
– Killarna är underbara, jag vet inte vad jag ska säga, säger förbundskaptenen Roberto Mancini till Rai.

Efter några tunga mästerskapsår för italiensk landslagsfotboll började EM-sommaren med rivstarten i premiären i Rom, 3–0 mot Turkiet. Sedan dess har man inte saktat ner.

I finalen krävdes det 120 minuter och en straffläggning – men efter att Marcus Rashford skjutit i stolpen och Donnarumma motat Jadon Sanchos och Bukayo Sakas straffar var Italiens första EM-guld sedan 1968 i hamn.

– Vi var bra. Vi släppte in mål direkt men vi kämpade oss tillbaka och sedan dominerade vi. Det här var en stor seger för hela laget och alla fans. Vi är glada och jag hoppas att alla firar, säger Mancini efter straffavgörandet som slutade 3–2 till Italien.

Drömstart

England fick en pangstart när Luke Shaw prickade in ledningsmålet på Kieran Trippiers inlägg redan efter en minut och 56 sekunder.

Det var det snabbaste EM-finalmålet någonsin, enligt statistiktjänsten Opta.

Ett lyckat drag från förbundskapten Gareth Southgate, som valde att plocka in Trippier i elvan i stället för petade Bukayo Saka.

Shaw gjorde inget misstag när han tryckte in ledningsmålet på halvvolley – och ett vilt firande utbröt bland hemmasupportrarna på Wembley.

Det såg ut att bli än värre för Italien när mittfältskuggen Jorginho satte sig i gräset i den 22:a minuten. Men 29-åringen, till vardags i Chelsea, tog sig tillbaka efter att ha fått benet omlindat och var högst delaktig i att Italien dominerade bollinnehavet.

Äldst någonsin

England backade hem och tillät Italien att styra spelet. Något som höll på att straffa sig ett flertal gånger när anfallsvapnen Federico Chiesa och Lorenzo Insigne bröt igenom och avlossade skott mot Jordan Pickford i Englands målbur.

Den mörkblå forceringen skulle till slut ge resultat. En hörnretur damp ner framför Leonardo Bonuccis fötter och mittbacken kunde enkelt placera in kvitteringen i ett i stort sett öppet mål.

Även det ett historiskt mål då Bonucci med sina 34 år och 71 dagar blev den äldste målskytten någonsin i en EM-final.

Matchen gick sedan till både förlängning och straffar där Italien till slut drog det längsta strået.

Gianluigi Donnarumma räddar Jadon Sanchos straff.