Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norska landslaget i beachhandboll bröt mot klädreglerna under EM och kan nu straffas. Bild: Adam Andersson
Norska landslaget i beachhandboll bröt mot klädreglerna under EM och kan nu straffas. Bild: Adam Andersson

Bröt mot bikinitvång – får nu böter: ”Orimligt”

De norska beachhandbolldamerna valde att bryta mot det omtvistade bikinikravet i EM.
Nu får spelarna 150 euro var i böter.
– Vi måste förhålla oss till att det är EHF som bestämmer, och jag måste säga att jag tycker att det är orimligt, säger Kåre Geir Lio, ordförande i norska handbollsförbundet, till Dagbladet.

Enligt regelverket måste damerna ha på sig sport-BH och bikinitrosor – något som det norska beachhandbollsförbundet länge varit kritisk mot.

I EM-bronsmatchen mot Spanien i bulgariska Varna under söndagen gick laget emot regelverket och bar shorts istället.

Nu tvingas spelarna betala 150 euro, motsvarande cirka 1 500 svenska kronor, var för regelbrottet. Det bekräftar Kåre Geir Lio, ordförande i norska handbollsförbundet, för Dagbladet.

– Förbundet kommer att betala boten. Nu kommer vi fortsätta jobba stenhårt för att regelverket ska förändras, men vi får samtidigt acceptera att EHF gör som de gör, säger Lio.

Norge skickade in en ansökan om att spela i lårlånga tights inför turneringen, men den nekades.

– Det viktigaste är att idrottarna får utrustning som de känner sig bekväma i, säger Kåre Geir Lio.

Lokala talangen kritisk

Under EM i Bulgarien representerade Trollhättespelaren Signe Karlsson det svenska U17-landslaget. När TTELA träffade Karlsson inför mästerskapet sa hon så här angående de strikta regelverket kring damspelares klädsel.

LÄS MER: Efter historiska uttagningen: ”Jag började gråta – blev jättestolt”

– Det känns lite omodernt att vi måste spela i bikini. Det är inte så praktiskt egentligen. Jag tror inte jag kommer känna mig så jättebekväm i det. Jag ska spela handboll, snurra, kasta mig i sanden och det kommer vara något som ligger i bakhuvudet hela tiden att man måste rätta till. Jag hoppas att det kommer ändras. Jag vet att Norges landslag protesterat mycket, men det är fortfarande väldigt strikta regler kring hur vi måste klä oss, sa Karlsson och fortsatte sedan:

LÄS MER: Trollhättetalangen efter EM-upplevelsen: ”Helt magiskt”

– Det har blivit en stor snackis i laget. Jag gillar det inte. Jag hade gärna spelat i något annat. Det känns lite efter sin tid. Vi har kommit en liten bit med jämställdhet och sedan jämför man vad killarna får ha på sig och vad vi ska ha. Det är ett steg tillbaka, men vi får hoppas att det ändrar på sig. Nu får man bara acceptera det, men det känns inte superbekvämt.

Signe Karlsson. Bild: Adam Andersson
Signe Karlsson. Bild: Adam Andersson

De närmsta månaderna ska EHF ta upp en motion, inskickad av Norge, gällande ändring av de nuvarande reglerna.

"EHF vill ta den här frågan framåt i våra medlemmars intresse, men det måste också sägas att en regeländring bara kan ske genom det Internationella handbollsförbundet (IHF)", säger Andrew Barringer, talesperson för EHF.