Brynässpelarna jublar efter segern mot Djurgården.
Brynässpelarna jublar efter segern mot Djurgården. Bild: Jonas von Hofsten/TT

Brynäs glädjekväll – tillbaka i SHL

Efter exakt 13 månader är Brynäs tillbaka i SHL.
Doldisen Oliver Tärnström, 21, sköt två mål när Brynäs besegrade Djurgården på bortaplan med 3–1.
Och den klassiska klubben från Gävle är tillbaka efter 4–0 i matcher i finalserien.

ANNONS

23 mars 2023: tårar bland supportrar och spelare hemma i Gävle sedan Brynäs förlorat den femte kvalmatchen i SHL mot Malmö och för första gången åkt ur SHL/elitserien.

23 april 2024: Klubbor, handskar och hjälmar flyger upp i luften när segerrusiga Brynässpelare firar efter fjärde raka segern i den hockeyallsvenska finalserien över Djurgården och är tillbaka. Glädjen och lättnaden är enorm. En stor Brynäsklack på plats i Stockholm får fira att de 13-faldiga svenska mästarna är tillbaka i finrummet.

"Mycket känslor"

– Det har varit ett år som varit förknippat med så mycket känslor, allt från revansch till ohyggligt mycket kärlek. Jag vill aldrig uppleva det jag var med om förra året, det var otroligt ledsamt. Jag kan inte beskriva med ord hur fantastiskt lycklig och lättad jag är nu, säger den assisterande tränaren Ove Molin med tårar i ögonen till TV4 Play.

ANNONS

Brynäs tog snabbt greppet även om det fjärde finalmatchen.

Oliver Tärnström sköt 1–0 i första perioden och i början av andra slog laget till två gånger på 25 sekunder.

Veteranen Greg Scott gjorde 2–0 och Tärnström satte elegant 3–0-pucken med en fint från forehand till backhand och en lyftning via ribban.

Favorit som höll

Brynäs var storfavorit inför säsongen att ta steget upp direkt – och motsvarade förväntningarna.

Anförda av kulturbärare som backen Simon Bertilsson och forwardsspelarna Anton Rödin och lagkaptenen Johan Larsson, som återvände från NHL förra säsongen bara för att åka ur SHL.

De blev kvar i Brynäs och tillsammans med transatlanter som Greg Scott, succéförvärven Jack Kopacka, Tyler Kelleher och Jordie Benn har de visat klassen.

– Det här är fantastiskt skönt. Vi har en grym grupp, en magisk grupp och vi har haft jäkligt roligt det här året, säger Johan Larsson till TV4 Play.

Serieseger med 17 poängs marginal, 12–1 i slutspelsfacit och en enda förlust (mot Karlskoga i den tredje kvartsfinalen) på säsongens sista 23 matcher i serie och slutspel.

Djurgården, svensk ishockeys mesta mästare med 16 SM-guld, var i Brynäs läge i fjol men missade och får nu fortsätta i hockeyallsvenskan för tredje säsongen i rad.

Brynäs tränare Niklas Gällstedt.
Brynäs tränare Niklas Gällstedt. Bild: Jonas von Hofsten/TT
Djurgården Kalle Loponen deppar.
Djurgården Kalle Loponen deppar. Bild: Jonas von Hofsten/TT
ANNONS