Jens Burman har VM-silver i sikte.
Jens Burman har VM-silver i sikte. Bild: Adam Ihse/TT

Burman tror på svenskt VM-silver i stafetten

Sveriges herrar har inte varit på pallen i en internationell stafett på fyra år. Nu tror Jens Burman på ett trendbrott – och en sensationell silvermedalj på skid-VM.
– Det är inte alls orimligt, säger Burman.

ANNONS

En norsk, en norsk, en norsk, en rysk, en rysk, en norsk och en norsk till. Resultatlistan på 15 kilometer fri stil säger det mesta om vilka två nationer som dominerar skidsporten på herrsidan just nu.

Det är också Norge och det ryska skidförbundets lag (RSF) som är stora favoriter till guld och silver i herrarnas stafett på fredag. Men Jens Burman sticker minst sagt ut hakan, och tror att också Sverige blir att räkna med. Hans åttonde- och William Poromaas niondeplats på 15 kilometer bådar gott, säger Burman.

Vill utmana ryssarna

– Norge blir ju en svår nöt att knäcka. Men Ryssland har blivit lite försvagat med vissa avhopp på åkare, så det känns ganska öppet där efter Norge, säger Jens Burman.

ANNONS

– Det är inte alls orimligt att ta medalj, absolut att vi siktar på det.

Det ryska laget ser ändå urstarkt ut på pappret, med skiathlonvärldsmästaren Aleksandr Bolsjunov i spetsen. Ändå tror Burman att det rentav kan bli silver för svensk del.

– Det tror jag, absolut.

– Bolsjunov kommer nog åka fort. Men det är tre gubbar till som ska få till det, och jag tror inte att det är en omöjlighet att vara på pallen.

"Kräver inte medalj"

Sveriges landslagschef Anders Byström blir glatt förvånad när han får höra vad Burman sagt.

– Haha, ja det är bra. Han börjar bli offensiv. Jag kräver inte medalj men jag tycker att vi har chansen, absolut, säger Byström.

– Alla som har sett skidtävlingarna här vet att RSF och Norge är jättefavoriter. Men bakom dem är det öppet, och med formen på framför allt ”Wille” och Jens så har vi starka kort.

En som är mer tveksam är Norges Sjur Røthe. Sveriges senaste pallplats i en herrstafett var bronset på VM i Lahtis för nästan exakt fyra år sedan, och Røthe tror inte på svensk medalj nu heller.

– Jag skulle bli överraskad om Sverige tar medalj, säger han.

Lasse Mannheimer/TT

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS