Viktor Claesson ser fram emot att spela mot Spanien på Santiago Bernabéu.
Viktor Claesson ser fram emot att spela mot Spanien på Santiago Bernabéu.

Claesson: "Blir inte mäktigare än Bernabéu"

Mål i varje match i EM-kvalet och kanske Sveriges viktigaste spelare. Nu vill Viktor Claesson hålla sin fina svit intakt mot Spanien på Santiago Bernabéu.

ANNONS
|

Han har nätat mot Rumänien, Norge och Malta. Det vill säga i samtliga EM-kvalmatcher så här långt.

Men trots att det börjar bli allt mer uppenbart att Viktor Claesson är en av Janne Anderssons viktigaste kuggar i fotbollslandslaget vill den ödmjuke 27-åringen från Värnamo hellre berömma sina lagkamrater än sig själv.

Robin Quaison till exempel. Som även han har noterats för ett mål i varje match.

- Han har bra spelsinne och bra teknik. Han har egentligen allting. Jag har sagt det även när han inte var med i landslaget. Han är snabb och stark och har bra spelförståelse. Sen ska han bara få allt att fungera och det har han fått nu. Det är skoj, säger Claesson dagen efter 3–0-segern mot Malta.

ANNONS

Om den på förhand lättaste matchen nu är avklarad så väntar på måndag raka motsatsen: stornationen Spanien borta på jättearenan Santiago Bernabéu i Madrid.

- Mäktigt, säger Claesson med ett leende.

- Det ska bli roligt. Samtidigt fokuserar man så mycket på matchen så det spelar inte så stor roll om man är på Bernabéu eller möter Malta borta.

"Mäktig arena"

TT: Om du jämför med tidigare arenor som du har spelat på, blir det här en av de häftigare du har besökt?

- Ja, det blir väl inte så mycket mäktigare än Bernabéu. Det ligger i toppen, absolut.

Just omställningen att på bara ett par dagar gå ifrån en matchplan som bollförande och dominerande till ett mer försvarsinriktat spel kan bli en utmaning att hantera, erkänner Claesson.

ANNONS

- Det kan vara lite svårt, men vi har haft sådana matcher innan så vi vet hur vi ska agera. Och det kan också vara så att man är ännu mer sugen på att sätta ett försvarsspel till hundra procent när vi har spelat en match innan där vi har haft mer boll.

"Vågar mer"

Även om Claesson inte är den som slår sig för bröstet och ger sig själv epitetet nyckelspelare inför måndagens tuffa bortamatch så medger han ändå att han på senare tid har vågat ta mer plats. Något som inte minst har visat sig i mål- och assistskörden.

- Jag har vuxit in i det och kanske vågar ta för mig lite mer. Jag vågar göra lite mer grejer offensivt och det kanske är det som har lett till att det har blivit mer poäng.

ANNONS

Är han rentav så het att målsviten håller i sig borta mot Spanien?

- Det blir den hittills tuffaste utmaningen. Det är en bra svit men det blir svårt att hålla i den. Vi ska göra allt vi kan men att bara ta en poäng mot Spanien hade varit väldigt bra.

TT

ANNONS