Dags att döpa om Slättbergshallen till van der Poel-hallen?

Dubbla guld och nytt världsrekord på 10 000 meter. Efter Nils van der Poels OS-succé höjs nu röster för att döpa om Slättbergshallen till van der Poel-hallen.

ANNONS
|

Efter Nils van der Poels OS-guld på 10 000 meter i fredags startades en omröstning i Facebook-gruppen ”Innerst inne är vi alla Trollhättebor!”.

Vad tycker du att hallen ska heta? Kommentera här!

Frågan som ställdes var: ”Dags att byta namn på Slättbergshallen till van der Poel-hallen?”

Resultatet? Jo, hela 340 personer röstade för, medan 111 personer röstade för att behålla Slättbergshallen. Dessutom röstade 77 personer på förslaget ”Arena van der Poel”.

Andra förslag på nytt namn var ”van der Poel Arena”, ”Nils Arena” och ”Poelstjärnehallen”. De förslagen lockade dock bara ett fåtal röster.

ANNONS

Men hur enkelt är det egentligen att byta namn på en idrottshall?

– Det finns en policy i alla kommuner om att man inte döper saker efter levande personer. Det kan vara väldigt känsligt att göra det, säger Robert Stenberg, chef för idrott och friluftsliv i Trollhättans stad.

Stenberg berättar att ett namnbyte inte är något som diskuteras i nuläget, och med tanke på ovanstående policy ser han inte det som troligt att det kommer bli verklighet heller.

LÄS MER:Nu avslöjar Nils allt – så här blev han bäst i världen

LÄS MER:Skridskoklubben fortsatte att fira – med ”After Nils”

Egen rondell

Det finns däremot ett par platser i Trollhättan som fått namn efter stora idrottsprofiler från staden. Bland annat har rallyföraren Erik ”Carlsson på taket” Carlsson en egen rondell i Trollhättan och i slutet av november 2021 fick brottaren Frank Andersson en trappa och gångväg vid Älvhögsborg uppkallad efter sig.

I Sverige hör det dock inte till vanligheterna att döpa arenor och idrottsanläggningar efter idrottsstjärnor. Nu för tiden är det pengarna som styr och många har namn efter olika företag.

LÄS MER:Rune Larsson: ”Tänkte att Nils peakat för tidigt”

LÄS MER:Nils hyllar konkurrenten efter ordbråket: ”Kul att det går bra”

Fotbollsarenor hyllar legendarer

Men om vi blickar ut i världen finns det några exempel, framför allt inom fotbolls-Europa.

I slutet av 2020 döptes Napolis arena San Paolo-stadion om till Stadio Diego Armando Maradona efter stjärnans död.

AC Milans och Inters hemmaplan heter sedan 1980 officiellt Stadio Giuseppe Meazza efter storspelaren Giuseppe Meazza, även om den i folkmun oftast kallas för San Siro.

ANNONS

Och Real Madrids hemmaarena heter sedan 1955 Santiago Bernabéu-stadion och är uppkallad efter klubblegendaren Santiago Bernabéu.

ANNONS