Det blev en tät och spännande VM-kvartsfinal mellan Danmark och Egypten.
Det blev en tät och spännande VM-kvartsfinal mellan Danmark och Egypten. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Danmark till VM-semi efter galen straffrysare

80 minuter och tio straffar – men till slut bara en vinnare. Danmark slog ut Egypten ur handbolls-VM efter en galen kvartsfinalrysare i Kairo. Någon helnordisk semifinal blir det däremot inte. Norge var chanslöst mot regerande Europamästaren Spanien.

Mötet mellan regerande världsmästaren Danmark och värdnationen Egypten var våldsamt spännande redan under ordinarie tid, men det var ändå först efter 28–28 vid full tid som den riktiga rysaren började.

I första förlängningen – 2x5 minuter – snodde Danmark direkt åt sig en tvåmålsledning när Niklas Landins straffräddning följdes av att brorsan Magnus satte 30–28.

Danmark hade greppet fram till slutsekunderna och det såg ut att vara klart när stjärnan Mikkel Hansen – efter att danskarnas sista anfall blåsts av med två sekunder kvar – kastade iväg bollen för att fördröja spelet. Hansen visades ut, Egypten fick straff och Mohammad Sanad satte 34--34.

Nära heroisk seger

Därmed förlängdes rysaren med ytterligare 2x5 minuter. Men utan Hansen på planen, och med Egyptens målvakt Karim Hendawy i storform, lyckades danskarna inte göra ett enda mål på nästan tio minuter.

Egypten var på väg mot en heroisk seger. Då syndade Ibrahim Elmasry i sista sekunden – och bjöd Danmark på en straff som Magnus Landin sköt in via stolpen.

35–35 – och straffläggning fick avgöra. Där avgjordes det i sista straffrundan när Niklas Landin först räddade Ali Zeins straff innan Lasse Svan satte avgörande 39–38.

Vilt jubel hos danskarna.

Desto mer dystert i ett annat nordiskt kvartsfinalgäng.

Omutlig målvakt

Norge får nämligen fortsätta vänta på sitt första mästerskapsguld. I kvartsfinalen mot Spanien, Europamästare förra året, var det en jobbig första halvlek som fällde avgörandet.

Dels skadade sig storstjärnan Sander Sagosen, och kunde inte spela klart matchen. Dels var Rodrigo Corrales briljant.

Den spanske målvaktens storspel gjorde att Spanien kunde gå till pausvila med en stor ledning, 21–15.

Och när Norge inledde andra halvlek med tre raka mål, och hade flera lägen att krympa underläget till bara två mål, stod han i vägen på nytt. Corrales radade upp räddningar och gav de spanska utespelarna chansen att dra ifrån på nytt.

Norge kom aldrig riktigt nära igen, och Spanien vann till slut med 31–26 och får möta Danmark i semifinal.

Sverige mot Frankrike

Den sista semifinalplatsen knep Frankrike, som nu ställs mot Sverige, Men det krävdes många om och men innan man hade besegrat Ungern.

Frankrike såg ut att ha läget fullständigt under kontroll med mindre än tre minuter kvar av ordinarie tid. Då ledde fransmännen med tre mål, 30–27, och hade dessutom bollen.

Det gick inte att tappa, men Frankrike lyckades.

Ett franskt skott i ribban följdes av snabb ungersk reducering, 30–28. Frankrike missade igen, och Ungern avslutade på nytt blixtsnabbt och i mål, 30–29. Och när fransmännen felpassade bort även nästa anfall, tog Ungern chansen som gavs och Bence Bánhidi skickade in 30–30 för att ta matchen till förlängning.

Där var Frankrike dock klart vassare och vann de tio övertidsminuterna med 5–2 och kvartsfinalen med 35–32.