Danmark slog sensationellt Kanada och har chansen att nå kvartsfinal i VM.
Danmark slog sensationellt Kanada och har chansen att nå kvartsfinal i VM. Bild: Martin Meissner/AP/TT

Danmarks skräll – slog Kanada

Danmark har plötsligt chansen att ta sig till kvartsfinal i hockey-VM – tack vare kvällens knall. Danskarna slog Kanada med 3–2. Poäng mot Slovakien och danskarna är vidare i kampen om medaljerna.

ANNONS

Markus Lauridsen, till vardags i Malmö, gav Danmark ledningen knappt halvvägs in i den första perioden.

När Kanada fick chansen i numerärt överläge slog danskarna till igen. Frederik Storm spelade fram Peter Regin och 36-åringen gjorde 2–0.

I slutperioden ökade Mathias Bau Hansen till 3–1 och Kanada kom inte närmare än Ryan Graves reducering.

Danmark passerade Kanada i tabellen och gick upp till tredje plats. Tar danskarna poäng mot Slovakien i den sista gruppspelsmatchen på tisdagen är kvartsfinalplatsen klar.

Ett mål räckte för Tjeckien

Tidigare på måndagen räckte ett enda mål för Tjeckien för att säkra en slutspelsplats i ishockey-VM. Det blev seger i toppmötet mot USA med 1–0.

ANNONS

Det innebär att Sverige behöver en poäng i slutmatchen mot Lettland för att säkra en topp två-placering.

Båda lagen hade säkrat en kvartsfinalplats med en poäng. Med en tjeckisk seger i förlängning hade dessutom Sverige säkrat en topp två-plats i gruppen.

USA:s kvartsfinalplats är ännu inte klar, men laget har två poängs fördel gentemot femman Lettland och behöver bara en poäng i slutmatchen mot Norge.

Däremot kan inte USA bli bättre än fyra och får därmed möta segraren i grupp A i kvartsfinal.

Det blev en rätt stängd match där lagen i första hand fokuserade på att inte ge bort några klara målchanser.

Segermål i friläge

För USA:s del sprack det redan efter 7.53.

Oskarshamns Hynek Zohorna frispelade Matej Blumel som fintade bort amerikanske målvakten Jeremy Swayman och gjorde 1–0.

– Det är en bra start av oss, vi spelar snabbt och bra, tyckte tjeckiske storstjärnan David Pastrnak, Bostonforwarden som spelade i Södertälje som junior, i Viaplay.

Spelbilden såg likadan ut med säkerheten främst i andra perioden. USA fick en chans i powerplay, men kunde inte utnyttja den.

Italien åker ur

USA, som besegrade Sverige i lördags, hade äntligen fått in sina två forwardsförstärkningar från Minnesota, stjärnan Ryan Hartman och talangen Matt Boldy som tog plats i förstakedjan. De tackade ja till VM-spel för över en vecka sedan – men gjorde först nu sin första match.

ANNONS

Tjeckien fick ett gyllene läge att gå ifrån i början av tredje perioden när Kieffer Bellows visades ut i fem minuter för en armbågstackling på Radim Simek, men den chansen togs inte.

Lagkaptenen Seth Jones fick öppet mål i slutet, när USA hade plockat ut målvakten, men missade pucken.

I grupp A blev det klart att Italien flyttas ned till B-VM. Kazakstan vann den helt avgörande matchen med 5–2.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS