Anna Magnusson, Hanna Öberg, Mona Brorsson och Linn Persson med medaljer under VM i Östersund. Mästerskapet var ett av de mest framgångsrika i svensk historia och slutade med ett guld, ett silver och ett brons. Arkivbild.
Anna Magnusson, Hanna Öberg, Mona Brorsson och Linn Persson med medaljer under VM i Östersund. Mästerskapet var ett av de mest framgångsrika i svensk historia och slutade med ett guld, ett silver och ett brons. Arkivbild.

De ersätter Pichler i skidskyttelandslaget

Anders Byström och Johannes Lukas ska leda det svenska skidskyttelandslaget till nya framgångar. Byström och Lukas ersätter Wolfgang Pichler, som i mars satte punkt som en av de mest framgångsrika skidskyttetränarna i svensk historia.

ANNONS
|

Anders Byström har de senaste fem åren arbetat för det norska skidförbundet som bland annat tränare för det norska utvecklingslandslaget i längdåkning. Nu får Byström den nya titeln landslagschef.

- Det känns väldigt spännande. Jag har smält det här beskedet sedan jag fick det och nu är jag redo för att ta tag i en del saker som jag har tänkt på, säger Byström.

ANNONS

TT: Vilka erfarenheter tar du med dig från Norge?

- Norge är världens bästa vintersportnation och det är klart att det har präglat mycket av det jag har gjort. Man ska hela tiden vara på tårna och ligga i framkant. Sedan har den norska organisationen en vinnarmentalitet och ett självförtroende som jag vill föra över till det svenska skidskyttelandslaget.

Tränade Klæbo

Som tränare för det norska utvecklingslandslaget tränade Anders Byström bland andra längdstjärnan Johannes Høsflot Klæbo.

- Nu är Klæbo en världsstjärna men han var en späd junior i vårt lag. Att få följa honom är en erfarenhet jag tar med mig, säger den nya landslagschefen.

Till sin hjälp får Byström bland annat Johannes Lukas, som blir huvudtränare i den nya organisationen. I ledarteamet kring A-landslaget ingår sedan tidigare även Johan Hagström och Mattias Nilsson.

Tillsammans ska de ersätta förbundskaptenen Wolfgang Pichler som slutade efter hemma-VM i Östersund.

ANNONS

Pichler enormt viktig

Pichler har under de senaste åren lett Sverige till framgångar i både OS i Pyeongchang 2018, där det blev två guld- och två silvermedaljer. Och i hemma-VM i Östersund i mars där det blev tre medaljer vilket var ett av de bästa resultaten genom tiderna.

- Jag har stor respekt för det Pichler har gjort. Han har varit enormt viktig för svenskt skidskytte och fått alla att prestera på topp i mästerskapen. Det vill vi föra vidare men också skapa vår egen organisation runt landslaget som jag tror blir väldigt bra, säger Anders Byström.

TT

ANNONS