Ethiopiskan Gotytom Gebreslase vann sin debut i maraton i Berlin.
Ethiopiskan Gotytom Gebreslase vann sin debut i maraton i Berlin. Bild: Lisa Leutner/AP/TT

Debutant vann Berlin Marathon

Att det blev en etiopisk triumf i Berlin Marathon var väntat. Men segernamnen var oväntade. Framför allt i damklassen där Gotytom Gebreslase vann i sitt allra första maratonlopp.

ANNONS

Etiopiskan har de senaste åren lämnat banlöpning på 5 000 och 10 000 meter för längre lopp. I Berlin, där det första av de stora maratonloppen nu genomfördes utan coronarestriktioner, tog hon en klar seger på tiden 2.20.09, 1.14 minuter före landsmaninnan Hiwot Gebrekidan som var den löpare med bästa personbästatiden i startfältet.

– Att vinna i mitt första maraton var en stor överraskning och jag är väldigt glad. Men jag hade bra förberedelser och kom hit med ambitionen att vinna, säger Gebreslase i segerintervjun.

Tredjeplatsen togs av etiopiskan Helen Tola, 2.56 efter segrarinnan.

Svenskan Hanna Lindholm kom tolva med tiden 2.33.23.

ANNONS

Trots den tidiga starttiden, 9.15, var det varmt för löparna som sprang i 20-graders värme. Vilket den etiopiske segraren Guye Adola vittnade om.

– Skorna blev väldigt varma, det kändes som att de brann, säger han i segerintervjun.

Han vann herrklassen på 2.05.45, 29 sekunder före kenyanen Bethwel Yegon och 1.02 före landsmannen Kenenisa Bekele som var regerande titelhållare i det tyska maratonloppet och storfavorit.

– Jag trodde inte att jag skulle vinna, men förväntade mig ett bra lopp tillsammans med Bekele, säger Adola.

På Berlins maratonbana har det satts elva världsbästatider, men värmen satte stopp för nya rekord i år.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS