Linn Persson blickar framåt efter tidigare operation.
Linn Persson blickar framåt efter tidigare operation. Bild: Anders Wiklund/TT

Detaljen som räddar stjärnans karriär

Efter axeloperationen kunde Linn Persson inte skjuta liggande som förut.
En ny rem runt kroppen ska se till att skidskyttestjärnan kan fortsätta karriären.
– Jag får skjuta på ett lite nytt sätt, säger hon inför världscuppremiären i Östersund.

ANNONS

I flera år har Linn Persson haft besvär med en ljumske och vänstra axeln, som gjort att hon inte kunnat träna som hon velat och att hon fått tävla med smärtor.

Trots det gjorde Persson sin bästa säsong förra vintern, med två individuella medaljer i VM, silver och brons, och två pallplatser i världscupen.

I april opererades hon. Efter en lyckad rehabilitering kan Persson stå på startlinjen i helgens världscuppremiär i Östersund. Med hjälp av den nya remmen som mer är som en sele.

– Det har varit en process att få till något som funkar att åka med och skjuta med och som inte glider iväg. Jag har suttit hemma och sytt lite grann och Jean-Marc (Chabloz, skyttetränaren) har jobbat med det, säger Persson.

ANNONS

– Det blir lite annorlunda och inte lika stabilt alla gånger. Det blir viktigt var jag sätter ner armbågen, jag får vara mer noggrann. Och jag känner andningen i geväret, det flyttar på sig varje gång jag andas, så jag får skjuta på ett lite nytt sätt.

"Bättre och bättre"

Två dagar före hennes premiärtävling i Östersund, söndagens distanslopp, säger Persson att det går lite upp och ner på träningen i liggskyttet med tanke på den nya remmen/selen:

– Jag har inte kört med den så länge men jag tycker att det blir bättre och bättre för varje serie. Det tar lite längre tid nu i början och vissa serier blir sämre för jag hamnar inte alltid likadant på mattan. Jag hoppas kunna hantera det och bli mer van.

Landslagets skyttetränare Jean-Marc Chabloz säger att det ser väldigt bra ut för Persson, trots omställningen i liggskyttet.

– Jag är inte orolig, hon har en extremt bra känsla i tajmingen. Hon kan skjuta i jägarställning och göra såna saker och leka lite, vilket är en jättefördel. Så även om hon inte har träningsbakgrunden som de andra har så känner jag mig inte orolig, säger han.

Inte ha ont viktigast

Persson är en av skidskyttets bästa skyttar och hade en träffprocent på 88 procent i ligg och 89 procent i ståskyttet förra säsongen.

ANNONS

Tack vare prickfritt skytte tog hon sina VM-medaljer i Oberhof, silver i distans och brons i sprint.

Även om hon inte vet hur det kommer att gå med den nya selen, och efter en försäsong med mycket rehabträning, är Persson nöjd över att hon gjorde operationerna.

– Jag värderar att inte ha ont mer än att tänka på prestationen.

TT: Kan karriären bli längre nu efter operationerna?

– Ja, annars hade det varit svårt att göra så många år till, säger 29-åringen.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs fel starttid på lördagens tävlingar i faktarutan. Rätt ska vara 12.30 och 14.50.

Linn Persson kommer att köra söndagens distanslopp i premiären i Östersund.
Linn Persson kommer att köra söndagens distanslopp i premiären i Östersund. Bild: Anders Wiklund/TT

Fakta: Linn Persson

Född: den 22 juni 1994 i Östmark i Värmland (29 år).

Bor: Östersund.

Klubb: Bore.

Världscupdebut: 2015.

Främsta meriter: OS: 1 guld (stafett), 1 silver (stafett). VM: 2 silver (stafett och distans), 3 brons (1 i mixedstafett, 2 i sprint). Världscupen, individuellt: 2 andraplatser, 3 tredjeplatser.

Fakta: Världscuppremiären i Östersund

25 november: Singelmixedstafett, damer och herrar (12.30), mixedstafett, damer och herrar (14.50).

26 november: Distans, damer, 15 km (11.20), herrar, 20 km (14.30).

29 november: Stafett, damer, 4x6 km (15.20).

30 november: Stafett, herrar, 4x7 km (15.20).

1 december: Sprint, damer, 7,5 km (14.45).

2 december: Sprint, herrar, 10 km (14.45)

3 december: Jaktstart, damer, 10 km (14.00), herrar, 12,5 km (16.00).

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS