Djurgårdens Patrik Berglund jublar efter sitt 1–0-mål i CHL-kvartsfinalen mot München.
Djurgårdens Patrik Berglund jublar efter sitt 1–0-mål i CHL-kvartsfinalen mot München. Bild: Erik Simander/TT

Djurgården nära semi – utklassade München

Efter klara 5–1 mot förra säsongens finalist München har Djurgården ena skridskon i CHL-semifinal. Även Luleå har ett bra utgångsläge efter 2–1 borta mot Lausanne. Regerande mästaren Frölunda måste dock hitta ännu en vändning efter 2–3 hemma mot Biel.

ANNONS

Djurgårdens formsvacka – ett tag var det sex raka förluster – är ett minne blott. Laget kom till den första CHL-kvartsfinalen mot München med tre raka segrar, och fyra vinster på fem matcher, i ryggen.

Och segersviten utökades alltså. 5–1 mot förra säsongens finalist München ger förstås Djurgården ett utmärkt läge att avancera till semifinal i turneringen.

– Vi gör en jättebra match, vi vinner de flesta dueller, säger Patrik Berglund, som gjorde 1–0, till SVT.

Trots fyramålsledningen i ryggen är Berglund inställd på en tuff uppgift på bortais mot erkänt hemmastarka München, som toppar tyska ligan.

– Vi har hört hur bra de har varit där nere och när de har fått stryk så här så lär de vilja komma ut med ett bra tempo. Vi har en fysisk match att vänta oss, säger Berglund.

ANNONS

Förlust trots 52 skott

Om Djurgården har hittat formen är det dock ingenting mot Luleå. SHL-ledaren hade åtta raka segrar och 14 segrar på de 15 senaste matcher inför bortamötet med Lausanne. Och via 2–1 – Robin Kocavs gjorde båda målen – både utökade Luleå segersviten och passade på att sätta sig i bra utgångsläge till returmatchen på hemmaplan.

Regerande mästaren Frölunda är däremot i uppförsbacke inför nästa veckas returmatch i Schweiz. Ett tag såg det riktigt illa ut för Frölunda, som hamnade i 0–3-underläge mot Biel i början av den tredje perioden. Men till slut fick Nicklas Lasu och Joel Mustonen hål på gästernas storspelande målvakt Jonas Hiller, som tog hela 50 av 52 skott.

– Biel får oss dit de vill, de försvarar sig bra och kontrar. De vill att vi ska gå i den här fällan att vi tappar tålamodet, säger Frölundas tränare Roger Rönnberg till TV3.

Ny vändning krävs

Frölunda har emellertid svarat för flera vändningar de senaste CHL-säsongerna. Så sent som i åttondelsfinalen blev exempelvis 3–6 borta mot Färjestad till 8–2 hemma. Något Rönnberg är medveten om.

– Att bara ligga under med ett mål är inte lika jobbigt som att ligga under med tre som vi gjorde ett tag, säger han.

ANNONS

Den fjärde kvartsfinalen mellan tjeckiska Mountfield och schweiziska Zug slutade 1–1.

Returmatcherna spelas nästa tisdag.

Kvartsfinaler: Frölunda–Biel 2–3, Djurgården–München 5–1, Mountfield–Zug 1–1, Lausanne–Luleå 1–2. Returmatcherna spelas 10 december.

Semifinaler: 7–8 januari med returmatcher 14–15 januari.

Final: 4 februari.

Regerande mästare är Frölunda.

ANNONS