Djurgårdens Edward Chilufya gjorde en volt efter sitt 2–0-mål i 3–0-överkörningen borta mot Östersund. Bild: Per Danielsson/TT

Djurgårdens överkörning – upp i serieledning

Djurgården är tillbaka i fotbollsallsvensk serieledning efter att ha kört över jumbon Östersund med 3–0 på bortaplan. Trepoängaren i Jämtland innebar att Stockholmslagets avstånd ned till regerande mästarlaget Malmö FF återigen är tre poäng.

I veckan blev det klart att Lars Lagerbäck, tidigare förbundskapten för bland annat Sverige och Island, ansluter till krisande Östersunds tränarstab som rådgivare.

I hemmamötet med Djurgården syntes 73-åringen på läktarplats. Han lär själv ha sett att det finns en del att jobba på om jumbon ÖFK ska rädda det allsvenska kontraktet till nästa år.

Djurgården stängde nämligen matchen redan i första halvlek efter tre mål inom loppet av 27 minuter. Målskyttar var mittbacken Jacob Une Larsson samt anfallarna Edward Chilufya och Joel Asoro.

Chilufyas 2–0-mål var matchens läckerbit, ett distinkt distansskott med högerfoten i den 32:a minuten. Andra halvlek förblev mållös.

"Har totalkontroll"

– En väldigt bra första halvlek där vi gör tre kassar och mycket saker bra. I andra (halvlek) känns det som att vi har totalkontroll på det och spelar av matchen, säger Djurgårdens lagkapten Magnus Eriksson till Discovery.

Stockholmslaget återtog därmed serieledningen i herrarnas fotbollsallsvenska med 44 poäng efter 21 spelade omgångar. Tre poäng mer än regerande svenska mästarlaget Malmö FF som besegrade Örebro med 5–1 under lördagen.

Derby inför storpublik väntar

0–3-resultatet innebar en ytterligare förlust för nedflyttningshotade Östersund som endast vunnit en av sina tretton senaste allsvenska matcher.

Med nio omgångar kvar har jämtlänningarna sex poäng upp till Degerfors, som har en match mindre spelad, på kvalplats. Värmlänningarna tar å sin sida emot topplaget AIK, som jagar rivalen Djurgården, på måndagskvällen.

Om en vecka väntar ett hett Stockholmsderby mellan AIK och Djurgården på Friends arena i Solna. En match som kommer att kunna arrangeras inför upp emot 50 000 åskådare på läktarplats eftersom Sverige släpper på coronarestriktionerna på onsdag.

– Fantastiskt, så klart, mycket folk på läktaren, säger Magnus Eriksson.