Amanda Ilestedt under fotbollslandslagets samling på Ullevi inför EM-kvalmatcherna mot Lettland och Island.
Amanda Ilestedt under fotbollslandslagets samling på Ullevi inför EM-kvalmatcherna mot Lettland och Island. Bild: Adam Ihse/TT

Doldis i oväntad målform: "Inne i ett flow"

Fotbollslandslagets försvarsdoldis har plötsligt blivit en av Sveriges hetaste målskyttar. Amanda Ilestedt har tränat hårt under coronauppehållet – och det har gett utdelning.
– Jag är inne i ett flow, säger Bayern München-backen inför EM-kvalet mot Lettland.

ANNONS

Det var ett överraskande drag när Peter Gerhardsson startade med mittbacken Amanda Ilestedt som högerback hemma mot Ungern i EM-kvalet i september. Men förbundskaptenen hade sett Ilestedt vikariera som ytterback i Bayern München, när svenska klubbkompisen Hanna Glas var skadad, och det väckte intresset när Glas även saknades i landslaget.

– Hanna var borta i någon match med Bayern och då spelade Amanda ytterback, och det var då tanken kom inför Ungern. Hon gjorde det så pass bra i den "bayernmünchenska" modellen, vilket ligger väldigt nära hur vi spelar, med offensiva ytterbackar som följer med, säger Peter Gerhardsson.

Tremålsskytt?

Ilestedt gjorde honom inte besviken. I landslaget har 27-åringen under flera år varit backup till spelare som Linda Sembrant, Nilla Fischer och Magdalena Eriksson. Men mot Ungern visade hon att hon har kvaliteter bortom att vara en trygg reservlösning i mittförsvaret. Sverige var överlägset, vann med 8–0 och Ilestedt var inblandad i mycket framåt. Hon gjorde officiellt ett mål – ett tungt skott från distans – men var också så involverad i två av Anna Anvegårds mål att hon med lite videogranskning rentav hade kunnat bli tremålsskytt.

ANNONS

Den offensiva formen har hon tagit med sig till klubblaget. Bayern München har inlett Bundesligasäsongen med sju raka segrar, 23–0 i målskillnad och Ilestedt har gjort tre mål – vilket redan är säsongsrekord för henne.

– Det känns väldigt bra, det är roligt att göra mål. Det händer inte jätteofta annars. Jag är inne i ett flow. Ibland är det tillfälligheter, ibland inte. Jag har jobbat hårt i klubblaget, tränat väldigt mycket extra och äntligen ger det också utdelning, säger Ilestedt.

– Jag känner att jag kommer in till den här samlingen med ett bra självförtroende.

"Passar mig bra"

Hon säger att hon har lagt mycket tid på tajmingen i fasta situationer, att det är en orsak till succén. En annan är att hon också i Bayern fått spela inte bara mittback, utan också även högerback och vänsterback.

– Det är bara roligt. Som mittback har jag fysiken och så, men som ytterback kan jag fylla på, jag är löpstark så det passar mig också ganska bra. När man spelar ytterback blir det mer naturligt att man följer med, det är roligt att vara med lite högre upp i planen, säger Ilestedt.

Inför EM-kvalmatcherna hemma mot Lettland (torsdag) och Island (tisdag) konkurrerar Amanda Ilestedt framför allt som mittback, eftersom Hanna Glas är tillbaka och också Rosengårds Jessica Samuelsson finns i truppen. Men Peter Gerhardsson imponeras över att Ilestedt numera visar sådan mångsidighet.

ANNONS

– Hon har visat att hon både kan spela mittback och ytterback. Hon har alltid varit en väldigt snabb, stark och fysisk spelare. Efter att Hanna Glas kommit tillbaka har hon spelat mittback och vänsterback i Bayern, och det är starkt att ha tagit en plats i ett lag där konkurrensen är väldigt hård. Det visar att hon har höjt kvaliteten.

Lasse Mannheimer/TT

Sveriges Amanda Ilestedt jublar efter 7-0 målet under EM-kvalet mot Ungern.
Sveriges Amanda Ilestedt jublar efter 7-0 målet under EM-kvalet mot Ungern. Bild: Adam Ihse/TT

Fakta: Amanda Ilestedt

Född: 17 januari 1993 i Sölvesborg.

Position: Back.

Klubbar: Sölvesborgs Golf –2007, Karlskrona FF 2008–2009, Rosengård 2009–2017, Potsdam 2017–2019, Bayern München 2019–.

A-landskamper/mål: 35/4.

Fakta: Sveriges EM-kvaltrupp

Målvakter: Zecira Musovic, Rosengård, Jennifer Falk, Göteborg, Emma Holmgren, Uppsala.

Försvarare: Jessica Samuelsson, Rosengård, Magdalena Eriksson, Chelsea, Hanna Glas, Bayern München, Amanda Ilestedt, Bayern München, Jonna Andersson, Chelsea, Linda Sembrant, Juventus, Nilla Fischer, Linköping, Nathalie Björn, Rosengård.

Mittfältare/anfallare: Kosovare Asllani, Real Madrid, Sofia Jakobsson, Real Madrid, Caroline Seger, Rosengård, Julia Zigiotti Olme, Göteborg, Lina Hurtig, Juventus, Mimmi Larsson, Rosengård, Stina Blackstenius, Göteborg, Anna Anvegård, Rosengård, Filippa Curmark, Göteborg, Julia Roddar, Göteborg, Olivia Schough, Djurgården, Loreta Kullashi, Eskilstuna, Pauline Hammarlund, Göteborg, Rebecka Blomqvist, Göteborg.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS